Данък „Градинка“ посяга на най-уязвимите, недоволства реформатор

15:05, 16 ное 15 / Политика 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От Реформаторския блок не са съгласни с опитите за въвеждане на нови данъци, особено последната идея за данък "Градинка". Той посягал на най-уязвимата категория граждани, а именно - хората, които живеят в малките населени места. Това обяви председателят на земеделската комисия в парламента Румен Христов на пресконференция в Русе.

 

„За мен това е изключителна грешка, тъй като ние приехме още в началото на прехода тезата, че земеделието е важен отрасъл за българската икономика", каза Румен Христов. 

 

Депутатът от Реформаторския блок е категоричен, че подобен данък би имал твърде спорен фискален ефект, тъй като много хора имали земи, върху които щели да дължат между 4 и 10 лева. Ако не ги платят, държавата щяла започне процедури по тяхното принудително събиране, като това ще струват много повече от реализирания приход.

 

Такъв данък би имал минимален ефект върху фиска, но за сметка на това ще удари най-уязвимата категория хора, живеещи в малките населени места, които се издържат от продукцията която произвеждат, заяви депутатът. Поради тази причина, Реформаторите ще гласуват против подобни данъци, ако бъдат въведени без сериозни обсъждания.

 

Христов заяви, че Реформаторите ще подкрепят проекта за бюджета за 2016 г, тъй като той е възможен и приемлив към този момент. Продължават да се спазват Маастрихските критерии за под 3% дефицит, и е предвидено намаляване на разходите спрямо БВП, каза шефът на земеделската комисия.

 

Румен Христов изрази удовлетворение, че по този начин ще останат повече средства в гражданите и в малкия бизнес. Акцент се поставя върху образование, здравеопазване и сектор "Сигурност". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама