Телефонният измамник „д-р Манолов” влиза в затвора

15:23, 16 ное 15 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една година лишаване от свобода при строг режим постанови Казанлъшкият районен съд за Атанас Димитров от град Ветово, за измама, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив. Атанас се е представил за длъжностно лице и деянието е извършено повторно - престъпление по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.

45-годишният Димитров е осъден за това, че на 14 май 2014 г. с цел да набави за себе си имотна облага е поддържал заблуждение у И.Ж. от. Казанлък, че дъщеря й си счупила крака, нуждае се от операция и поставяне на “златни пирони”, за което трябва да даде сумата от 9 000 лева. Тъй като през февруари 2011 г. е бил осъден от Районен съд Разлог за същото престъпление на девет месеца условно с 3 г. изпитателен срок и новото престъпление е в изпитателния срок, присъдата е ефективна. 

Атанас Димитров живеел в град Ветово, където познавал хора,  занимаващи се с телефонни измами. Решил и той да опита. На 14 май 2014 г. на случаен принцип набрал стационарен телефонен номер в Казанлък. Обадила се непозната жена. Димитров си преправил гласа, за да звучи като женски, и се представил за дъщеря й.  Имитирайки плач, обяснил, че тя се нуждае от скъпоструваща операция, заради счупен крак. След това със собствения си глас се представил за д-р Манолов, който съобщил, че интервенцията струва 9 000 лева.

Жената, която действително имала дъщеря, се притеснила и му казала, че разполага само със 700 лева. Тогава „д-р Манолов” обещал да се погрижи „нещата да се оправят“ като му предаде само 700 лева, както и да купи ваучери за телефон за 60 лева. След това позвънил на друго лице, което издирил от сайт за продажба на автомобили. Него също заблудил като му казал, че е д-р Манолов и иска да му купи колата, но преди това трябва да вземе плик с пари „от баба му“  - пострадалата И.Ж., която живеела в Казанлък. И.Ж. предала парите на посредника, купила и ваучери. 

 По-късно Атанас Димитров е бил задържан, признал е за извършеното от него престъпление и изразил съжаление за стореното. Възстановил е сумата от 760 лева на пострадалата жена. Затова присъдата е при условията на съкратеното съдебно следствие. 

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е уведомена за воденото срещу Атанас Димитров досъдебно производство за измама.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама