Съдът изиска допълнителни становища за предназначението на земите и отпадните води в бившето КТМ

16:26, 16 ное 15 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Допълнителни документи бяха представени по време на днешното заседание на делото за ОВОС на разширение на производството на русенската фирма "Полисан" АД.

Припомняме, че Административният съд в Русе обедини две дела, заради еднакви страни по тях, както и един и същ административен акт, който те атакуват. Едното е заведено по жалба на „Полисан“ АД. В нея от дружеството атакуват решение на РИОСВ-Русе, с което в оценката за влиянието на околната среда (ОВОС) за тяхно инвестиционно намерение, не е одобрено изграждане на нов комплекс за хидрокрекинг.

Второто дело е срещу друга част от същото решение на екоинспекцията, но там жалбоподатели са сдружение „Екологично дружество за децата и жителите на град Мартен“ и политическа партия. Те са против дадената възможност на фирмата да разшири производството си на битум и гудрон от 10 000 на 200 000 тона годишно.

Днес бяха предоставени документи, удостоверяващи производствените дейности, както и извършване на оценки за въздействието на околната среда въз основа на частично изменение на Общия градоустройствен план на бившия Комбинат за тежко машиностроене. Окръжна прокуратура е изискала множество становища, които са издадени по време на заседанията на междуведомствения съвет, създаден от областния управител Стефко Бурджиев именно след нарасналото недоволство на жителите на Мартен заради екологичните проблеми в този район.

Припомняме, че още през септември на съвместна пресконференция на Бурджиев и директорът на РИОСВ-Русе инж. Лилия Атанасова бе обявено, че някои от проблемите в района на КТМ са с давност 20 години и са свързани с градоустройствени нарушения, като се оказало, че действащи от години производства там се водят в земи от държавния горски фонд. Канализацията е силно компрометирана и е в активите на друго дружество - "Булмаркет".

Поради това Административният съд изиска допълнителни становища от главния архитект на Русе за статута на поземлените имоти там и тяхното изменение през последните години според Общия градоустройствен план. Освен това от Басейнова дирекция - Плевен ще трябва да бъдат предоставени необходимите документи за изясняване на начина на отвеждане на отпадните води от производството на "Полисан" както и собствеността върху канализацията там.

Делото ще продължи през декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама