Съдът потвърди избора на общински съветници в Разград

16:37, 16 ное 15 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Разград потвърди решението на Общинската избирателна комисия, с което са обявени избраните общински съветници в местния парламент в проведените избори на 25 октомври, съобщават от съда.

В мотивите си магистратите приемат, че ОИК - Разград не е допуснала нарушение при установяване на резултатите от действителния избор за общински съветници. В съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс тя е приела и проверила протоколите на секционните избирателни комисии, отчела е резултатите от гласуването в изборния район и е съставила съответния протокол. Според съда, ОИК правилно е приложила разпоредбите на Изборния кодекс и правомерно е разпределила мандатите между партиите и коалициите, получили действителни гласове. Не са установени нарушения при отчитане на преференциалния вот на избирателите. Правилно Общинската избирателна комисия е определила поименно избраните кандидати за общински съветници от всяка кандидатска листа.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Жалбата против решението на Общинската избирателна комисия, с което са обявени резултатите от избора за съветници бе депозирана от двама кандидати от листата на Реформаторския блок - Басри Таушанов и Юлия Матева, събрали съответно 124 и 115 гласа. Твърденията им бяха, че действителни гласове с преференция за тях са отчетени като недействителни и това се е отразило на разпределението на мандатите в Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама