Наградиха победителите в Международния конкурс за българска и популярна песен "Северно сияние" - Русе

16:56, 16 ное 15 / Култура 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В неделя се състоя заключителната гала вечер на ХІХ Международен конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние”-Русе, съобщават организаторите.

Началото постави певицата Тони Димитрова, която беше част от състава на международното жури на конкурса. При пълна зала и изненадващо дуетно изпълнение на Тони Димитрова с човек от публиката, рециталът на обичаната изпълнителка даде старт на последвалия гала-концерт на лауреатите на „Северно сияние”. 

Първата награда, която се връчи на сцената на Доходното здание беше Специалната награда на Кмета на Община Русе. От името на Кмета, Пламен Стоилов, беше получен поздравителен адрес, а наградата спечели Преслава Петкова от гр. Свищов. Специална награда връчи и директорът на конкурса, маестро Вили Икономов. Получи я Виорела Филип от Румъния, която е дългогодишен член на журито. Наградата е за принос в утвърждаването и популяризирането на „Северно сияние”.

Най-високото отличие и оценка за изпълненията от двата конкурсни дни – ГРАН ПРИ, журито определи да отиде при ученичката от НУИ „Проф. Веселин Стоянов” – Мария Милчева. Тя се представи в четвърта възрастова група – от 18 до 25 годишна възраст. Мария получи статуетка и почетна грамота от председателя на журито, композиторът Светослав Лобошки.

В първа възрастова група, първа награда получи Ая Христова от Русе. Малката чаровница получи още две специални награди – за „Най-малък участник” и покана за участие в конкурс през 2016 г. в гр. Сибиу, Румъния. Поканата връчи Даниел Вечей – директор на Двореца на децата в Сибиу, който беше и член на международното жури на „Северно сияние”. В същата възрастова група журито връчи две втори награди – за Ивета Тодорова от Варна и Елена Попова от Петрич. Трета награда получиха Александра Георгиева от Бургас и Сесил Алпер от Търговище. С поощрение са  Мария Стефанова от Разград, Йоанна Димитрова от Тутракан, Калиния Неделчева, Марина Петрова и Магдалена Георгиева от Русе. Специални награди на Фондация „Изгряват звезди” получиха Катрин Радева от Русе и Елица Камбурова от Тутракан, връчени от Таня Точева – управител на Фондацията.

Отличените участници от възрастовата група от 10 до 13 годишна възраст са Благовеста Димитрова от Русе – първа награда, Мария Божинова от Петрич и Стан Бианна-Александра от Румъния с втора награда, а трета получиха Лилия Николова от Варна и Карина Илиева от Свищов. В тази възрастова група директорът на конкурса връчи четири поощрения – за Патрисия Симеонова от Ямбол, Симона Кунчева от Варна, Красимира Александрова от Пловдив и Андрееа Бианка Неделчу от Румъния. Специалната награда на Фондация „Изгряват звезди” получи Адриан Титу от Румъния.

Първите награди в трета възрастова група – от 14 до 17 годишна възраст журито определи да са за Доминика Симионеску от Румъния и Петя Георгиева от Русе. Петя получи и специална награда от Даниел Вечей – покана за участие през 2016 г. в гр. Сибиу, Румъния. Хайгашод Агасян връчи втора награда на Ванина Калъпсъзова от Петрич и на Габриела Иванова от Русе. Габи спечели и специална награда на вокално студио за поп и джаз „Икономов” за „Комплексно представяне в конкурса”. Виорела Филип връчи трета награда на Никол Борисова от Свищов и Никол Николова от Свищов. В същата възрастова група специалната награда на „Green rock fest” получи Мирослава Димитрова от Русе. Наградата връчи директорът на фестивала, Мария Атанасова. Други специални награди – на сдружение „Северно сияние” получиха Кристин Тодорова и Дани Стойнов от Русе и Мартин Евгениев от Силистра. Той също получи покана от Даниел Вечей за участие в конкурса в Сибиу. Наградата на Фондация „Изгряват звезди” получи Арзу Юсеин от гр. Каспичан.

Във възрастовата група на най-големите – от 18 до 25 години, журито определи само една награда. Тя е за Моника Колева от Русе, която както всички лауреати на конкурса, получи статуетка и почетна грамота. За представянето си в конкурса Моника получи втора награда, връчена от Хайгашод Агасян.

Следващата година – 2016, е юбилейна за Международен конкурс „Северно сияние”. Тогава ще се проведе неговото 20-то издание, за което директорът на конкурса Вили Икономов споделя, че са планирани съпътстващи събития, с които тази годишнина да се отбележи по тържествен и подобаващ начин. Той сподели още, че на проведената среща на 13 ноември на членовете на журито на конкурса с кмета на Община Русе, Стоилов е изказал висока оценка за „Северно сияние” като конкурс с традиции в нашия град, който се нуждае и заслужава по-широк медиен отзвук, който да отразява представянето и развитието на таланта на децата на тази международна сцена, която „Северно сияние” дава в Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама