Съдът постанови „лишаване от свобода” за водач, причинил смърт при катастрофа край Джулюница

18:24, 16 ное 15 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативен съд В. Търново е постанови ефективна присъда „лишаване от свобода” по делото за тежката катастрофа край село Джулюница на 21-ви ноември 2013 г., при която загина служител на ГД „Охрана” към Министерството на правосъдието, а двама негови колеги получиха сериозни наранявания, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Въззивният съд е отменил присъдата в частта, с която изпълнението на наложеното на Георги. ГП (1978 г.) наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години е отложено условно за срок от 5 години, като вместо това, ВТАС е постановил наказанието да се изтърпи ефективно при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

С присъдата на Окръжен съд Велико Търново, Георги Г. П. е признат за виновен в това, че на 21.11.2013 г. около 11:00 часа на Главен път I-4 км. 157+050 между кръстовище с. Джулюница - ж.п. гара Джулюница и с. Кесарево - гр. Стражица с посока на движение от гр. Велико Търново към гр. Варна при управление на моторно превозно средство - лек автомобил марка “For Four Smart” нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което допуснал пътнотранспортно произшествие с насрещно движещия се лек автомобил „ВАЗ 21093“ /“Лада Самара-Спутник“/. 

При катастрофата по непредпазливост причинил на намиращите се в лек автомобил „ВАЗ 21093“ /“Лада Самара-Спутник“/ смъртта на Г. Х. Е., средни телесни повреди на В. С. М. и Р. Г. Д., и тримата служители на ГД „Охрана”към Министерството на правосъдието.

Делото в Апелативен съд е образувано по жалба от защитника на подсъдимия и по жалби на частните обвинители. Според състава на въззивния съд, жалбата на подсъдимия е неоснователна с оглед възражението за несправедливо завишение на това наказание. За неоснователни са приети и жалбите на частните обвинители, според които наказанието е несправедливо занижено.

ВТАС обаче е приел за основателни въззивните жалби на частните обвинители по наведените доводи за неправилно приложение на чл. 66 от НК и постановеното отлагане на изпълнението на наложеното наказание.

Въззивната инстанция е счела, че макар и да са налице визираните в закона предпоставки за условно осъждане, в конкретния случай постигането на целите на наложеното наказание и най-вече специалната /индивидуалната/ превенция в случая би се осъществила, само ако наказанието бъде изтърпяно ефективно.

Поради това е и изменила присъдата на първоинстанционния съд по отношение на прилагането на чл. 66 от НК. Същата присъда е потвърдена изцяло в останалата и част.

Решението на ВТАС може да се обжалва пред Върховен касационен съд в петнадесетдневен срок от получаване на съобщението от страните, че е изготвено и обявено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама