Изтеклите записи на Янева и Ченалова имали за цел да свалят правителството

20:49, 16 ное 15 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изтичането на записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и бившия съдия Румяна Ченалова цели дестабилизиране на държавата и сваляне на легитимно избраните главен прокурор, Висш съдебен съвет (ВСС) и министър-председател.

Това заяви председателят на Етичната комисия в съдебния съвет Ясен Тодоров в ефира на БНТ като изтъкна, че това се прави в момент, в който "дворът на Европа гори", а в България се взимат извънредни мерки за сигурност.

Тодоров си направи отвод от участие в проверката на казуса с изтеклите записи, тъй като името му е споменато в тях. Янева казва, че той и неговият колега Димитър Узунов са я уверявали, че няма от какво да се притеснява при образуването на дисциплинарно производство срещу нея и отстраняването й заради разработката "Червеи".

Поредицата от записи, разпространени от сайта "Биволъ", според Тодоров не са законни, няма доказателства, че са автентични, а и звучали като режисиран монолог.

"Цели се не разкриване на нещо нередно, а всяване на напрежение, директна атака срещу главния прокурор и премиера", каза магистратът. По думите му всички записи са насочени срещу министър-предесдателя като за това има сценарий, вкаран в действие от някакъв център.

"Дворът на Европа гори, мерки за сигурност се взимат в България, а същевременно се провокират протести", изтъкна председателят на Етичната комисия във ВСС. Той се възмути, че хора и медии, критикували унгарския премиер Виктор Орбан за политиката му спрямо бежанците, обявили се против граничаря, застрелял мигрант край границата и издигнали за човек на годината убиец с влязла в сила присъда, "четат морал на нас". Освен сайта "Бивол" Тодоров назова активистите на "Протестна мрежа" Антоанета Цонева, Асен Генов и инициативата "Правосъдие за всеки" като ги упрекна, че получават щедро финансиране "от една фондация" и от Финансовия механизъм за европейско икономическо пространство.

Тодоров определи като планиран и режисиран сценарий и днешния протест пред Съдебната палата с искане за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама