Определиха как ще се формират възнагражденията на общинските съветници в Добрич

21:01, 16 ное 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Начинът, по който ще се формират възнагражденията на общинските съветници в Добрич, бе определен на днешното заседание на комисията за подготовка на правилника за дейността на Общинския съвет. Решено бе те да вземат 40 % от брутната работна заплата на председателя на Общинския съвет, като 30 % от възнаграждението е за участие в сесиите, а 10 % - за участие в работата на неговите временни и постоянни комисии. Според новия правилник, председателят ще може да получава до 90 % от възнаграждението на кмета. Какъв точно ще е процентът, ще стане ясно на предстояща сесия. Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев коментира пред Topnovini.bg, че той ще обяви, че възнаграждението му ще се формира на базата на 4-часов работен ден, т.е. той ще получава половината от определеното възнаграждение, съответно и общинските съветници.

Повече възможности за гражданско участие по време на работата на Общинския съвет предвиждат промените в правилника за работата му, които бяха окончателно приети на заседанието днес по искане именно на гражданите. В правилника изрично ще бъде записано, че гражданите могат да присъстват на заседанията на постоянните комисии, както и да правят предложения. Освен това,  те ще могат да се изказват след самата докладна записка по време на сесия, а, не, както досега – в края на заседанието. Прието бе също изказванията на граждани да стават след предварително записване, но не, както досега преди заседанието, а се дава възможност заявка да се направи и по време на сесията.

Граждани направиха предложение съветниците да заделят част от възнагражденията си за благотворителни каузи, на което членовете на комисията обясниха, че те и досега са го правили, без да дават гласност, като някои подчертаха, че техните групи са заделяли целите си „заплати“.

Не бе прието искането на Божанка Вуцова от ПП ГЕРБ да се въведе съгласувателен режим относно отсъствията на кмета, като председателят на Общинския съвет да разписва командировките на кмета, като Вуцова подчерта, че се касае за административен въпрос. В залата обаче се чуха коментари, че това е начин да се извиват ръцете на кмета и той да бъде контролиран. След като предложението не бе прието, стана ясно, че той ще бъде внесено отново на сесия.

Предстои Правилникът ще бъде гласуван на сесия на 24 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама