Намалява броят на българските студенти в САЩ

23:36, 16 ное 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броят на българските студенти в колежи и университети в Съединените американски щати е намалял. Тази година нашенците, заминали да следват в САЩ, са 1171, което е с 6.5% по-малко от предходната академична година. 

Данните са от годишния доклад "Отворени врати" на Института за международно образование в САЩ за 2015 г., разпространени от Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт" и циткирани от БТА.

Обясненията за спада са в демографската и икономическата кризи, благоприятните възможности в европейските университети, повишаването на разходите за обучение в САЩ, както и поскъпването на тестовете за сертификат за владеене на английски език. В същото време броят на чуждестранните студенти в САЩ през тази година отбелязва рекорд по численост  за последните 35 години - 974 926 души.

Едновременно с това нараства броят на американските студенти в български университети. Те са обаче десет пъти по-малко - общо 117 души.

Общо 38% ог българите са записани в магистърски и докторски програми, 37% учат за бакалаври, всеки пети е в следдипломна стажантска програма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама