Над 6000 таксита ще блокират София след две седмици

10:36, 17 ное 15 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 6000 таксита ще се включат в масов протест на бранша, който трябва да се проведе на 4 декември. Решението е взето на вчерашната среща на таксиметровите водачи с браншовите организации от Националния съюз на превозвачите в България, СНЦ „Съюз Такси” и Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

Повод за недоволството са последните промени в законодателството, засягащи бранша. Според таксиметровите шофьори с поправките те няма да имат възможност да работят след 21 ноември тази година.

Припомняме, че от ГЕРБ предложиха годишно всеки таксиметров шофьор да плаща между 400 и 1000 лв. Налогът ще се дължи за всеки отделен автомобил, с който се извършва услугата. Това предложение обаче не беше прието от депутатите и те гласуваха против новия данък за такситата.

При дебатите се роди и друго предложение - самите таксиметрови компании да гарантират, че автомобилите са технически изправни, че шофьорите са преминали необходимите тестове, касовите апарати работят и т.н.

Браншовите организации сформираха Инициативен комитет от пет души. Този комитет ще организира протест на 4 декември, петък. В него се очаква да се включат около 4000 таксита от столицата и около 2000 от провинцията. Шествието ще започне в 13 ч. от входните точки на столицата - бул. „Цариградско шосе” преди двореца Враня; бул. „Ботевградско шосе” преди караулката при разклона за Кремиковци; бул. „Царица Йоанна” след ул. „Добринова скала”. Крайната точка на протеста е Народното събрание, като се очаква трите лъча да стигнат до парламента около 14 ч.

Решението е за безсрочни протести до преодоляването по законов път на проблемите в бранша.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама