Директорът на Историческия музей ще участва в нучна конференция в САЩ

10:44, 17 ное 15 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) в Русе проф. Николай Ненов, заедно с д-р Диляна Иванова (Американски научен център, Чикаго) и доц. Ана Лулева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, ще вземат участие в 47-мия годишен конгрес на Американската асоциация за славянски, европейски и евразийски изследвания (ASEEES), който ще се проведе във Филаделфия, САЩ. Това съобщиха от РИМ-Русе.

Тримата образуват отделен тематичен панел – „Изследвания и музеализация. Държавният социализъм в България – дебати и интерпретации“, ръководен от проф. Чапурука Кусимба от Американския университет във Вашингтон.

В конференцията ще участват около 800 учени от цял свят, предвидени са специални гост-лектори, серия от представяне на книги и срещи с изследователи в интердисциплинарни области.

Д-р Диляна Иванова ще представи изследването си „Качествените методи на изследване в антропологията като инструмент за разкриване на индивидуални и групови преживявания от всекидневието по време на социализма в България“, където примерите й за публични и семейни тържества са основно от Русе.

Отново с примери от Русенския музей е текстът на Николай Ненов –„Образи от социализма. Албуми на предприятия“. Акцентът е поставен върху образите и техните функции, елементите на пропаганда, наличието на сюжет в изграждането на албумите, както и тяхното значение за изучаването на социализма.

Д-р Диляна Иванова ще води панел, посветен на постсоциалистическите спомени за социализма като дискутант, а лектори ще бъдат проф. Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград и изследователят Нася Кралевска-Оуенс от Филаделфия.

Включването на проф. Николай Ненов в конференцията е с подкрепата от ASEEES и техните грантове за пътуване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама