РЗИ-Шумен с кампания за Международния ден без тютюнопушене

11:00, 17 ное 15 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кампания във връзка с Международния ден без тютюнопушене – 19 ноември стартира  РЗИ – Шумен, съобщават от екоинспекцията.

Утре от 09,00 ч. в Корпус на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” ще се проведе беседа на тема „Как можем да се откажем от тютюнопушенето”. Днес такава беседа бе проведена в Корпус 2 на учебното заведение.

По време на беседите може да се използва и безплатен онлайн инструмент за отказване от цигарите, както и изследване на съдържанието на въглероден оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на активни и пасивни пушачи.

На 30 ноември в Актовата зала на СОУ „Йоан Екзарх Български” гр. Шумен от 12,30 ч. екоинспекцията организира викторина с мото: „Активно живей, вредните навици преодолей”. В нея ще участват ученици от VI клас при СОУ „Сава Доброплодни”, СОУ „Йоан Екзарх Български” и II ОУ „Д-р Петър Берон” гр. Шумен, съвместно с Общински здравен център-гр. Шумен.

Предвиждат се и беседи за вредата от тютюнопушенето с ученици от VI и VII клас в училищата в града и Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи №3.

В центъра на Шумен съвместно с БМЧК ще бъде осигурен достъп и използване на безплатния онлайн инструмент за отказване от цигарите.

През 1977 година Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.

Целта е всеки пушач да положи началото на своя отказ от тютюнопушенето в името на собственото си здраве. Тютюнопушенето е един от основните фактори на риска за здравето, свързан с възникването на хронични неинфекциозни болести. В Европейския регион на СЗО, тютюнопушенето формира 12,2% от глобалното бреме на болестите и е причина за 2,3% до 20,9% от всички смъртни случаи. За България тези показатели са съответно 13,5% и 12,4%. Въпреки доказания здравен риск и осведоменост на обществото за заболяванията, причинени от тютюнопушенето, употребата на тютюневи изделия остава все още широко разпространена. По данни на СЗО общият брой на пушачите в света е 1,3 млрд., от тях 250 млн. са лица до 18 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама