Изграждат 18 нови ветрогенератора в Шабла и Каварна

11:27, 17 ное 15 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител на Добрич е издал на „Нимекс - 2004" ЕООД, Варна,  разрешение за изграждане на 18 ветрогенератора в землища на с. Горичане, Шабленско, и с. Раковски, Каварненско. Със заповед от 4 ноември областният управител е одобрил инвестиционен проект за обекта.

Строежът включва изграждането на ветроенергиен парк, като 17 от ветрогенераторите ще са на територията на община Шабла, а един – в община Каварна. Целта на парка е да произвежда електроенергия, използвайки енергийния ресурс на вятъра. Всеки от генераторите е с единична мощност до 1,5 МВт. Площадките за изграждането на всеки генератор са празни площадки – земеделска земя, собственост или с учредено право на строеж, за което има разработени съответните подробни устройствени планове.

Заключението на експертите от РИОСВ-Варна е, че не се очакват значителни вредни въздействия върху атмосферния въздух, повърхностните и подземни води, почвите, геоложката среда. Не се засягат пряко или косвено типове природни местообитания и растителни видове в защитена зона „ Комплекс Калиакра”. Не се очаква значимо негативно влияние върху гнездящите и мигриращи птици в защитена зона за опазване на дивите птици „Калиакра” и „Шабленски езерен комплекс”, се казва още в доклада за ОВОС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама