ФСБ: Самолетната катастрофа над Синай е терористичен акт

11:31, 17 ное 15 / Свят 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) обяви, че пътническият самолет, който се разби над Синай е свален от бомба на борда. 

Директорът на ФСБ Александър Бортников е съобщил на руския президент Владимир Путин, че самоделното взривно устройство е било с един килограм тротилов еквивалент. 

„Можем със сигурност да кажем, че това е терористичен акт“, каза Бортников, цитиран от ТАСС. По думите му по отломките и вещите на пътниците има следи от взривно вещество. 

„По оценки на нашите специалисти, на борда на самолета е избухнало самоделно взривно устройство с един килограм тротилов еквивалент, което е предизвикало разпадането на самолета във въздуха. С това се обяснява разпиляването на отломките на голямо разстояние.“

По време на срещата Путин е заявил, че основната цел е извършителите и подбудителите на терористичния акт да бъдат открити и наказани.

„Убийството на нашите сънародници в Синай е сред терористичните актове с най-голям брой жертви“, заяви Путин. „Ние няма да изтрием сълзите от нашите души и сърца. Това ще остане с нас завинаги. Но това няма да ни попречи да открием и накажем престъпниците.“

Междувременно, ФСБ обяви на сайта си награда от 50 млн. долара за информация за извършителите на терористичния акт и призова за международна помощ. 

Припомняме, че руският пътнически самолет на авиокомпания „Когалимавиа“ с 234 души се разби над Синайския полуостров на 31 октомври, погубвайки всички на борда. Първоначалната информация беше, че самолетът е паднал заради лошо време. 

Още същия ден, обаче, египетският клон на „Ислямска държава“ се „похвали“, че е свалил руския самолет с „кръстоносци“. 

Няколко дни по-късно западните служби по сигурността допуснаха с голяма вероятност, че самолетът е бил взривен във въздуха – твърдение, което руските власти първоначално отрекоха. 

Подозренията накараха Великобритания да изтегли всички свои туристи от египетския курорт Шарм ел Шейх, откъдето излетя злощастният руски самолет, и да прекрати полетите на британските авиокомпанни от летището на курорта. Скоро след това спряха да летят и руските авиокомпании. 

Големи компании като „Луфтханза“, „Еър Франс“ и „Емиратс“ обявиха, че ще избягват маршрута над Синай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама