Запазват 98% от болничните легла в Старозагорско

11:57, 17 ное 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Легловата база в болниците в Старозагорска област ще се запази на 98%, стана ясно днес след заседанието на Комисията за изработване на областната здравна карта, председателствано от областния управител инж. Георги Ранов. Д-р Златина Нанева, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Стара Загора, представи проекта за областна здравна карта. На базата на задълбочени анализи и статистика за използваемостта на легловата база в болниците от областта през последните 5 години, е изготвено предложение броят на леглата да бъде намален с не повече от 65-66 за цялата Старозагорска област, т.е. легловата база ще се съхрани на около 98%. Цифрата е средна за областта и не касае конкретни съкращения по болници. По думите на д-р Нанева, значителният брой на хоспитализации на пациенти от други области, високите нива на компетентност, дългогодишните традиции в хуманната медицина са в основата на предложението да се запази почти на 100 процента легловата база.

Проектът предвижда в петте общини от областта, които разполагат само с по един екип за спешна медицина, да бъде сформиран по още един екип със съответното техническо обезпечение за извършване на дейността. В периферните общини, където има недостиг на лекари, се предлага да бъде засилен социалният патронаж, както и да бъдат открити сестрински кабинети.

Изграждането на Регионален център по онкология и център за редки болести са сред другите предложения в здравната карта.

След презентацията на д-р Нанева членовете на комисията отново имаха възможност да направят предложения и допълнения за областната здравна карта. Те ще бъдат взети под внимание и на 20 ноември Комисията по изготвянето на областната здравна карта ще гласува окончателния й вариант.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама