30% от служителите в Община Шумен – пенсионери, други с по 350 дни отпуск

12:07, 17 ное 15 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 30% или около 60 души от служителите в Община Шумен са пенсионери. Тези данни изнесе днес на първия си брифинг новият кмет на града Любомир Христов. Той допълни, че други 50 души работят в кметството с допълнителни договори, а броят на всички служители е 193.

“Изненадващ и необясним за мен се оказа и фактът, че някои от работещите в Общината имат по 350 дена отпуск. Като пари това прави около 40 хил. лв., които Общината трябва да плати на тези хора”, коментира кметът Любомир Христов и за пореден път подчерта, че целта му не е да прави чистка, защото сред служителите има добри специалисти.

“В крайна сметка трябва да вършим ефективна работа и да има приемственост в администрацията. По този повод Данаил Данчев, който бе експертът по европроекти при предходното ръководство, е назначен на граждански договор. Разбира се, желанието ни е да назначим млади и можещи хора”, заяви още Христов и допълни, че предстоят сериозни структурни промени в общинска администрация, като вече е възложил на ресорните зам.-кметове да преценят какви преобразувания трябва да се направят.

Като пример за необходимостта от промени той посочи, че в шест от общинските предприятия има строителни звена, което на практика е излишно. Новата местна власт възнамерява да направи промени и в схемата на почистването и зимната поддръжка на уличната мрежа на Шумен, като е много вероятно снегопочистването да мине под шапката на една фирма.

“В края на декември изтичат договорите на Общината с фирмите за зимна поддръжка на улиците в Шумен. Ще се обяви конкурс за извършване на дейността. Нужно е тя да се изпълнява от фирми, обезпечени с необходимата техника. В крайна сметка гражданите не ги интересува кой работи, а да е почистено”, категоричен бе Христов.

Той обясни още, че са водени разговори с фирмата, която поддържа уличното осветление в Шумен, но се е оказало, че има неразплатени пари от страна на Общината. Приоритетно ще се поставят нови улични лампи в районите около учебните заведения.

Новият кмет изрази изненадата си от лошото състояние на сградата на Общината и обеща, че ще се търсят средства за ремонт на санитарните помещения и подмяната на дограмата. Вече е започнал ремонт на бордюрите и декоративните облицовки на входа на кметството в Шумен.

Тече проверка по изпълнението на всички проекти с външно финансиране, като по тях са констатирани големи забавяния и недобре свършена работа, като примери бяха посочени “Оттука започва България”, “Шумен по-доброто място за живеене”, водния цикъл на града.

“Строителните дейности са се извършвали при голяма конспирация и дори строителният отдел в Общината не е имал достъп до информация за хода на работата. Много бързо трябва да се внесе ред в тази сфера, защото в противен случай ще търпим големи парични санкции”, коментира Христов.

По разпореждане на кмета на Шумен е започнало премахването на опасните дървета в Шумен и отстраняването на 30 изсъхнали борчета в студентския парк.

Основната ревизия на предишното управление на община Шумен предстои.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама