Отложиха делото за касиране на изборите в Пловдив

12:09, 17 ное 15 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото по жалбата на Славчо Атанасов за касиране на изборите за кмет на Пловдив бе отложено днес от Административния съд, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg. Съдия Стоил Ботев насрочи следващото заседание за 19 ноември.

Съдът прие жалбата ведно с приложените към делото доказателства, като я и уважи в четири от точките. На закрито заседание на 12 ноември обаче бе отхвърлено искането на жалбоподателя да се спре решението на ОИК за обявяване на Иван Тотев за кмет на Пловдив.

По едно от исканията - да се изгледа видео запис от нощта на балотажа, направен от репортер на тв СКАТ, съдията реши, че няма пречка това да стане, но на днешното заседание нямаше технически условия за осъществяването му. Записът е направен в зоната за сигурност в ОИК, където се твърди, че е имало отворени чували, както и членове на СИК-ове, които са писали нещо върху секционните протоколи.

Не бе уважено от съда обаче искането за експертиза на 2271 недействителни бюлетини, сред които според жалбоподателя има такива с името на Славчо Атанасов, умишлено манипулирани да станат недействителни.

В жалбата се посочва и че в избирателните списъци допълнително са вписани 1122 души "под черта", за които се подозира, че може да са гласували повече от веднъж. Във връзка с това съдът задължи Териториалното звено към Главна дирекция ГРАО - Пловдив, да състави списък с допълнително вписаните лица.

На следващото заседание ще бъде призован и един от двамата свидетели, посочени от жалбоподателя само с инициали, разпореди съдия Ботев.

"Големият проблем на изборите в Пловдив са избирателите "под черта", които са 1200", коментира адвокатът на Славчо Атанасов Емил Василев. "Заедно с недействителните бюлетини, които са от порядъка на 2500, събрани заедно, те наближават 4 процента от всички подадени бюлетини, т.е. четирикратно надхвърлят разликата между двамата кандидати на балотажа за кмет на Пловдив", категоричен е защитникът. По думите му изборите в Пловдив не са проведени законосъобразно и са направени нарушения във вреда на Славчо Атанасов.

Като най-големи нарушения на Изборния кодекс Василев посочи секция № 8 в район "Тракия", както и секции с номера 41 и 42, където секционните протоколи са били подписани от по-малко от 5 членове на СИК.

"Списъкът, който се изисква да бъде представен от ТЗ ГРАО, не е относим към предмета на спора", коментира от своя страна Деница Чингарова, председател на ОИК - Пловдив. По думите й предметът на това производство е оспорването на решението на ОИК за избор на кмет на Община Пловдив.

"В случая жалбоподателят не посочи нито едно доказателство, с което би могъл да оспори законността на избора", категорична е Чингарова. Според нея предстои в този процес да се изясняват много неща. Тя подчерта, че по отношение на искането за повторно преброяване не би следвало да се кара съдът да върши работа, която е единствено от компетенцията на секционните избирателни комисии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама