Правителството пред дилема – да даде ли АМ „Черно море” на концесия или не

12:14, 17 ное 15 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Обмисляме отдаването на концесия на новите пътни обекти от републиканската пътна мрежа. Това са около 5 сериозни отсечки, за които няма държавно или европейско финансиране. Автомагистрала "Черно море" е сред тях. Тя може да бъде дадена на концесия или да се използва публично-частно партньорство, но трябва да има трайност. Търсим всички инструменти за развитие на пътната мрежа”, това каза зам. – министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов, който бе на посещение в Бургас, за да участва в заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район.

Аспарухов обясни, че не може да се разчита само на заеми, а трябва да се търсят и други решения.

Във връзка с оплаквания от страна на кметове от Странджанските общини, че не могат да развиват нормално туризма заради лошата инфраструктура, Иван Аспарухов заяви, че това би могло да се промени.

„Тези региони са включени в следващия програмен период 2014-2020 година. Целта бе да направим първо обсъждане по областните управи и регионалните съвети, да получим последни коментари и да преминем към определен начин на съгласуване. Имаме първи вариант на програмата. Дали може да се развива туризма в региона – може, защо не. Но трябва да си зададем въпроса кое е по-важното, дали е само инфраструктурата? В крайна сметка ние поставяме на първо място съживяването на икономиката”, коментира Аспарухов.

В програмния период се предвижда съществена работа относно подобряването на  инфраструктурата, но тя е подчинена на определена философия, а именно кой от секторите е важен за региона.

„Програмата е многопластова. Ние събрахме предложенията от всички общини на базата на техни планове и документи. Програмата ще протече в  три етапа. Първият е селектиране. Прегледали сме всички проекти на всички общини и при тях са определени и възможностите за финансиране от гледна точка на европейските фондове. Фактически сме оставили една част за целево финансиране от националния бюджет. Вторият етап е координацията, а именно как проектите по селските райони ще бъдат съсредоточени в тази посока. Последният - управлението на програмата”, допълни Аспарухов.

По думите му в началото на следващата година, когато вече е готов последният вариант на програмата, ще се види какъв ресурс ще може да се осигури от бюджета, а какви ще бъдат сумите, е друг въпрос.

На провелото се заседание участие взеха кметове и зам.-кметове от няколко общини от Бургаска област, както и представители на управляващите органи на оперативните програми, неправителствени организации и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама