39 пешеходци глобиха за седмица по време на акция „Зима” в Шумен

12:15, 17 ное 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
39 пешеходци са били санкционирани за една седмица по време на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Тя е част от традиционната акция на полицията “Зима”.

Кампанията бе насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. За времето от 9 до 15 ноември за различни констатирани нарушения при проверки са издадени 227 глоби с фиш. Съставени са 91 акта със 143 констатирани нарушения.

Част от санкционираните 39 пешеходци са пресичали неправилно, имало е и такива, които са преминавали на червен сигнал на светофарна уредба. На 34 са съставените глоби с фиш, други петима са пожелали да им бъдат съставени актове. Глобите за неправилно пресичане са 20 лева, а за преминаване на червен сигнал на светофар- 50.  През периода са установени двама водачи, които отнели предимство на пешеходец. Няма нито едно констатирано нарушение на водач, преминал на червен светофар.

С алкохол над 1, 2 промила са установени трима, а с концентрация под 1, 2 един водач. Шестима неправоспособни водачи са засечени през последните седем дни. 60 са били шофьорите, които са управлявали без предпазен колан, осем са случаите, в които водачи  не са имали сключена застраховка “Гражданска отговорност”.

Установени са 41 нарушения за нередовни пътни документи.  В периода са засечени седем  технически неизправни автомобили.

От вчера се провежда третата кампания „Безопасно шофиране през зимата“. Тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните им системи и поведението на водачите спрямо пешеходците. Ще продължи до 30 ноември. На водачите ще бъде обърнато внимание за безопасно шофиране при зимни условия; оборудване на автомобилите с аптечка, обезопасителен триъгълник; пожарогасител и светлооотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – подходящи за сезона гуми, вериги за сняг, зареждане с антифриз, замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат, изправност на отоплителната система; преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство. На пешеходците се препоръчва  да  добавят светлоотразителни елементи към облеклото си, да  използва за безопасно пресичане пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки.

Денят 27 ноември ще  бъде обявен за Ден без водачи и пътници в МПС- жертви на пътя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама