С изложба във Варна почитат паметтта на откривателя на древна Троя

12:50, 17 ное 15 / Култура 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба на старопечатни и антикварни издания на български език на Омировата „Илиада“ ще бъде открита във варненския археологически музей по повод 125 г. от смъртта на Хайнрих Шлимн - откривателят на „съкровището на Приам“ и „маската на Агамемнон“. Шлиман научава сам старогръцки език и превръща „Илиада“ на Омир в своя лична библия. Следвайки дословно стиховете на безсмъртната поема, той открива останките на древния град, смятан дотогава за обикновен мит.

Експозицията включва девет книги, издадени в периода кр. XIX - нач. XX век. Текстът на някои от тях е адаптиран под формата на проза, а на другите е запазена античната поетична форма. Изданията са изящно илюстрирани с копия на оригинални литографии. Всички издания в изложбата са част от личната библиотека на Теодор Роков от Варненския археологически музей. Три цветни постера допълнително ще представят биографични данни за личността на Хайнрих Шлиман, любопитни факти за поемата „Илиада, нейният автор Омир и градът Троя, както и карта на егейския свят по времето на Троянската война.

Заедно с изложбата ще бъде прожектиран и документалният филм „Хайнрих Шлиман – великият авантюрист“.  Прожекциите ще са на 25 ноември,  от 11.00 часа и на 27 ноември от 16 часа в залата на Учебния музей. Входът е свободен.

Изложбата ще бъде открита на 20 ноември (петък) от 16 часа във Варненския археологически музей и ще може да бъде посетена до края на месец януари 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама