Европа дава 88 млн. евро за българските рибари

12:53, 17 ное 15 / Политика 25 712 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия прие ключов инвестиционен пакет за морския сектор, рибарството и аквакултурите в България. За периода 2014-2020 година общата сума по програмата е около 113 милиона евро, като от тях над 88 млн. са осигурени от фондовете на Европейския съюз, съобщиха от представителството на ЕК в София.

„Тези над 200 милиона лева означават по-сигурна работа и доходи за хиляди рибари, по-стабилни рибни запаси, по-чисти морски и речни води. От това ще спечелят всички в рибния сектор, а до трапезата на българите ще стига повече и по-качествена риба. С одобрението на тази програма пълният пакет от европейско финансиране до 2020 г. в размер на 32 млрд. лева е на разположение на страната ни“, заяви зам.-председателят на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева.

Комисарят по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела подчерта приноса на програмата за устойчивия растеж.

„Българските риболовци и рибовъдни стопани, както и риболовните общности, ще разполагат с по-голяма сигурност и повече възможности за работни места и устойчив растеж“, уточни Вела.

Финансирането ще допринесе за ограничаване на въздействието от риболовните дейности върху морската околна среда и за увеличаване на биоразнообразието. То ще гарантира равновесието между риболовния капацитет и наличните възможности за риболов.

Програмата е насочена също така към насърчаването на икономическата и екологичната устойчивост на аквакултурите и преработвателния сектор. Средствата ще бъдат влагани в проекти, осигуряващи по-добро препитание на риболовните общности.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама