Варненец търпи жесток тормоз в затвора, за да промени показанията си

13:05, 17 ное 15 25 2246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
21-годишният варненец Георги Стефанов търпи жесток тормоз в затвора в продължение на над 2 години, при това без да е осъден. Съдийката Албена Славова от Варненския районен съд упорито отказва да измени мярката му за неотклонение, прилагайки двоен аршин спрямо тримата съпроцесници на Георги, които се разхождат на свобода, а единият от тях дори е избягал в чужбина.

От месец Георги е в лазарета на варненския затвор, където е настанен заради нетърпим тормоз от страна на други лишени от свобода. Според запознати той е малтретиран по поръчка на един от своите съпроцесници. Причината е, че подсъдимият по дело за кражби и грабежи на обща стойност 1200 лева е направил пълни самопризнания и е съдействал на разследването. Показанията му са потвърдени и от други свидетели и са събрани още доказателства за дейността на престъпния квартет.

За разлика от Георги, обаче, другите трима се разхождат на свобода. Това са 24-годишният Николай Събев, 26-годишният Гарбис Гарабедов, осъждан, и 24-годишният Дилян Игликов. Последният се е вслушал в съвета на адвоката си Карен Бейлерян и е избягал в чужбина, като по информация на Topnovini.bg той е в Испания. Срещу него съдебното следствие върви в условията на задочност, а съдийката Албена Славова продължава да прилага двойни стандарти. Причината за тази странна тактика обаче надали се корени във вътрешното й убеждение, коментират варненски магистрати, запознати с "подвизите" на колежката си още от годините, когато е била самодейна актриса. 

Формалното основание на съдийката да остави Георги зад решетките е, че през 2009 година, когато е бил непълнолетен, е бил осъден условно на 8 месеца затвор с 3 години изпитателен срок. Според защитника на младежа и друг съпроцесник има присъда, но съдийката Албена Славова, странно защо, си затваря очите пред този факт.

Всички без Георги, който е показал добро процесуално поведение по делото за кражби и грабежи, извършени през август 2012 и ноември 2013 година, са на свобода. Защитникът на младежа, Симеон Найденов, подчерта, че той е бил подбуждан да върши престъпления, за да се облагодетелстват част от съпроцесниците му.

Пред съда адвокатът на Георги заяви, че над 2 години в затвора без присъда са предостатъчно наказание за подзащитния му. Найденов изтъкна, че ако прокуратурата иска подсъдимият да промени показанията си под нечовешки натиск в затвора, е на път да постигне тази цел.

В последната си дума пред съда Георги помоли да му бъде определена мярка "домашен арест”. След близо половин час размисъл съдия Албена Славова остави подсъдимия под стража, защото по делото не били настъпили "нови обстоятелства”. Може би такива ще настъпят, ако на практика осъденият без присъда младеж посегне на живота си от отчаяние заради непрекъснатия тормоз зад решетките, коментираха негови близки в съдебните кулоари.

Следващото заседание по делото срещу четиримата бе насрочено за 25 ноември. За пореден път обаче, по молба на един от адвокатите на подсъдимите, процесът бе отложен за 9 декември./intrigi.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама