Съдът отхвърли искането за броене на бюлетините за общински съветници в Добрич

13:17, 17 ное 15 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административен съд потвърди решението на Общинската избирателна комисия за избиране на общински съветници в Добрич. Той прецени жалбите на „Движение 21“, ПП ГЕРБ и кандидатите за общински съветници от БСП като неоснователни и недоказани.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

Производството бе образувано по жалба на ПП "Движение 21" и ПП "ГЕРБ" против решението на ОИК за избиране на общински съветници на местни избори, проведени на 25.10.2015 г. В жалбата се твърди, че има допуснати нарушения относно изборния процес. ПП ГЕРБ настояваше за ръчно преброяване на бюлетините за общински съветници, поради многото допуснати фактически грешки и невалидни бюлетини, които се отразяват при отчитане на крайните резултати. От „Движение 21“ са посочили, че има данни за гласоподаватели дали своя вот, включително и с преференции, каквито в обявените резултати от СИК и ОИК не били констатирани. След като делото бе обявено за решаване, постъпи жалба от кандидати за общински съветници от БСП, в която се твърди, че има нарушения на изборния процес, множество грешки и непълноти на протоколите на секционните избирателни комисии.

Съдът отхвърля искането за повторно преброяване, съобразявайки се с Решение №9 на Конституционния съд, според което повторно преброяване на бюлетините е допустимо, ако от протоколите на секционните избирателни комисии е видно, че са съществували спорове между членовете на СИК относно резултата, отразен в протокола. Установено е, че във всичките 128 протокола на СИК липсват каквито и да е данни относно налични спорове. Освен това съдът подчертава, че преброяването на бюлетините от гласуването се извършва единствено и само ръчно от секционните избирателни комисии след приключване на изборния ден и не се прилага друг способ на преброяване.

От решението става ясно, че съдът счита за недоказани не само твърденията на жалбоподателите, но и каквито и да било други, които биха довели до опорочаване на волята на избирателите, съответно до промяна на крайния резултат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама