От месец и половина държавата е спряла парите за лечение на деца в чужбина

13:20, 17 ное 15 / Политика 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на здравеопазването е преустановило плащането към държавния център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) през последния месец и половина, в резултат на което умират деца, на които не може да се извърши определена операция, заради липса на финансиране. Това сигнализираха от ЦФЛД на пресконференция, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Това ще постави под въпрос лечението на деца в чужди лечебни заведения“, отбеляза директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова.

Между ЦФЛД и петима представители на здравното министерство, включително зам.-министъра Бойко Пенков, се е състояла среща, на която служителите на ведомството са се опитали да убедят представителите на фонда защо не са отпуснали пари през октомври и ноември месец.

"Тези хора мислят с документи, с цифри, а не реално за какво става въпрос. Отказват да издадат формуляр-разрешение S2 за лечение на деца в страна от Европейския съюз", каза Десислава Хурмузова от неформалната организация „Спаси, дари на...“. 

Отговорът на министерството е бил, че формулярът може да бъде подписван единствено от здравния министър. Според Закона за здравето обаче няма такова изискване, обясни Хурмузова. Тя отбеляза, че с издаването на такъв формуляр в последните години България е спестила 42 млн. лева и даде пример с костно-мозъчна трансплантация, която струва 200 хил. евро без формуляр, а с него – 8 хил. евро.

При продължителен отказ на държавата да плаща ще се наложи родителите на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина, сами да търсят лечебно заведение в Европа и да си приготвят „солидна сума за разплащане на разходите“, включително за самолетни билети и престой и на придружителя.

През месец август инспекторатът към здравното министерство е извършил проверка във фонда, като до края на септември не се е появил доклад по нея, при което е последвало запитване от ЦФЛД.

"До миналия петък нямахме отговор", каза журналистът Надежда Цекулова, която е част от екипа на ЦФЛД. Този доклад продължава да бъде очакван, като Българският дарителски форум го е изискал по Закона за предоставяне на обществена информация.

„Работата на тъмно ни разгневява и провокира“, каза Цекулова и обясни, че ЦФЛД е обществена институция, която работи със средства от бюджета и по-малка част с дарителство.

Фондът се възприема от известно време от министерството на здравеопазването като „чуждо тяло“, каза от своя страна журналистът Мария Чернева. Тя смята, че докладът, „в който вероятно са открити някои нарушения“ не се показва, за да се елиминират тези нарушения и допълни, че „ако трябва да се смени директора на фонда, да го направят почтено“, без да ощетяват болните деца.

Към момента няма преустановено лечение на болни, но има чакащи за лечения и децата не могат да заминат в чужбина За да приемат болниците в чужбина следващо българско дете, ще трябва да се платят старите задължения към тях, подчертаха от ЦФЛД. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама