Неонатологично отделение в МБАЛ-Шумен отвори врати по повод Световния ден на недоносените деца

13:26, 17 ное 15 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
107 недоносени бебета са се родили в шуменската болница за първите десет месеца на 2015 година. За същия период на миналата година те са били 150, което е отредило на болницата едно от първите места по недоносени бебета в България. Те са достигнали 11.5% при средно за страната от около 8% недоносени бебета.

Тези данни днес изнесе началникът на Неонатологично отделение в МБАЛ Шумен д-р Севдалина Стойкова. По повод 17 ноември – Световен ден на недоносените деца отделението отвори врати и събра майки на недоносени деца и медицински специалисти, които им помагат.

Цветя, благодарности, сълзи от радост имаше днес в изобилие в отделението в шуменската болница.

“Най-големи са най-малките”, заяви началникът на отделението д-р Севдалина Стойкова и с радост посочи събралите се в оцветената в лилаво зала деца. Лилавият цвят е символ на съпричастност към проблемите на недоносените бебета и техните семейства.

На специална дъска всеки един от малчуганите, напуснали здрави отделението преди години, остави отпечатък на своята ръчичка.

Домакините от Неонатологичното отделение пък раздадоха книга, със съвети за отглеждане на недоносени деца и лигавче с надпис “Най-големи са най-малките”. От днес книгата пък ще бъде раздавана на всяка една майка с недоносено дете, която е била в шуменската болница

“365 дена в годината по 24 часа ние работим с надеждата при всички деца краят да бъде благоприятен”, допълни д-р Стойкова. Доказателство за всеотдайността на 30 медицински специалисти в отделението бяха букетите с цветя и подаръците, които днес майки на вече пораснали и здрави родени недоносени бебета, поднесоха на екипа на д-р Стойкова.

“Всеки ден водим една борба, в която трябва да излезем печеливши”, каза д-р Стойкова и си пожела да има все по-малко случаи на родени недоносени деца.

За да се улесни работата им специалистите се надяват и на помощ от държавата, която трябва да изготви регистър на преждевременните раждания, единна програма за проследяване на недоносените деца поне до 2 годишна възраст.

В началото на октомври на среща с неонатолози републиканския консултант е обещал и осигуряване на реанимобил за транспортиране на недоносени деца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама