Фолклорен фестивал „Созополска дъга” поставя рекорд в набирането на участници

14:56, 17 ное 15 / Култура 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броени дни остават до началото на второто издание на Националния фолклорен фестивал „Созополска дъга” , който събира под покрива на НЧ ”Отец Паисий” цвета на българската фолклорна музика, песен и танци, съобщават от Общината. Фестивалът е посветен на Деня на християнското семейство и християнската младеж.

„До този момент за участие вече са се записали близо 550 индивидуални и групови изпълнители, което е рекорд. Продължават обаче да пристигат заявки от цялата страна”, каза директорът на фестивала - музикалният педагог Пенка Запрянова. Тя изрази удовлетворението си, че само за една година фолклорният фестивал е успял да привлече интереса на цялата фолклорна общност в страната.

Фолклорният фестивал има конкурсен характер и квалитетно жури, което ще оценява участниците. Сред неговите членове са: Даниел Спасов от предаването по БНТ „Иде нашенска музика”, Илка Димитрова от програма „Хоризонт” на Националното радио, Росен Богданов - секретар на Международната федерация на фолклорните фестивали, Павлина Тодорова - преподавател от Варненското музикално училище, нейният колега Николай Докторов - преподавател по кавал и Саша Стоянова от Съюза на читалищата в България.

В рамките на двудневния парад на българския фолклор ще се проведе и конференция „Фолклора и децата”, в която ще вземат участие както художествени ръководители на състави и групи, така и музикални педагози от цялата страна. Обмяната на опит и добри практики в привличането на деца и младежи към хубавата българска народна музика, както и проблеми в осъществяване на дейността на фолклористите, ще са сред темите на конференцията.

Новото в тазгодишното издание на фестивала е включването в конкурсната част на раздел „Хореография” и възможността на най- добрите танцови групи и състави да се представят на созополска сцена. Другото ново е ревю на народни носии. Фестивалът ще бъде официално открит на 21 ноември, събота от 10.00 часа в залата на НЧ „Отец Паисий”, а от 11.00 часа започва конкурсната програма.

Гала концертът и награждаването на победителите в различните категории ще бъде от 15.00 часа на 22 ноември, неделя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама