Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка (обновена)

15:18, 17 ное 15 / Политика 25 932 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичният главен архитект Петър Диков подаде оставка, предаде репортер на София Topnovini.bg. На специална пресконференция, свикана от него, той обяви, че е подал молба до кмета Йорданка Фандъкова да бъде освободен на 9 февруари догодина, тъй като вече 10 години е начело на поста.

Диков е изпратил и писмо до председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. В него той настоява да бъде освободен и от борда на директорите в дружеството "Метрополитен", тъй като няма да заема повече общинска длъжност.

"Считам, че до 9 февруари ще може да се организира конкурс за нов архитект и да се избере такъв", уточни Диков.

За постиженията като главен архитект

Той посочи, че затварянето на „Кремиковци“ е един от четирите му лични успеха. По думите му въпреки огромните спорове около това решение през 1997 година затварянето на завода е един от най големите успехи за столицата.

„Това беше една икономическа язва, един цирей на София. След като го затворихме започна да се мисли за северните части на София. Преди там не се дишаше. Сега като се пътува по магистрала "Хемус" Стара планина се вижда“, каза той.

Като друг голям успех, който е постигнал през десет годишния си мандат, архитектът посoчи изграждането на метрото. Той обясни, че е бил в борда на директорите в Метрополитена, но не е взел „нито една стотинка“ за този си пост. Диков допълни, че други големия постижения са реконструкцията на Женския пазар,новото кръстовище на „Лъвов мост“,както и Ларгото.

„Ние най-накрая започнахме да показваме археологията на София. Откриваме разкопки там, където града живее. Трябва да се каже, че почистихме града от билбордове. Преди 8,9 години София беше само сеергии и реклами и града не се виждаше“, похвали се главният архитект.

За критиките спрямо него

Петър Диков коментира и множеството критики, които е „отнесъл за конкурсите“ в София. По думите му от тях винаги ще има някой недоволен. Той посочи, че, за да има повече прозрачност той въвел и конкурси и търгове за възлагането на задачите, не само за проектите.

„Когато аз постъпих в общината нямаше дело, което тя да е спечелила. Посочихме причините, преразгледахме ситуацията и в момента общината печели над 80% от делата“, каза главният архитект и допълни, че благодарение на него е била изцяло обновена и сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“.

„Работил съм през цялото време по закон и по съвест. Казвам, че въпреки че законите понякога са предвиждали разрешаване за построяване на дадена сграда, аз не съм позволявал това да се случи, защото не е било морално“, посочи Диков.

„Пазете главните архитекти. Това в една от малкото фигури, които носят лична отговорност. За разлика от колективните органи, тук цялата отговорност е върху един човек', каза той.

За бъдещето му

Диков допълни, че предвижда продължи да се занимава с проектиране, но зад граница. „Ще съм и преподавател и може да се занимавам с журналистика, ако ме поканят в някое предаване да стана водещ“. Той заяви, че до 9 февруари няма да си позволява да подписва ключови заповеди, но проектите, които са в граждански интерес „ще ги бута до такава степен че да се случат“.

Главният архитект заговори и за неправителствените организации, които от месеци насам искат оставката му, както и за тези, които неколкократно са отправяли критики към работата му.

За "Група Град"

„Група Град" ги каня официално на един публичен разговор, за да разбера защо според тях, аз бях един от единадесетте проблема на София. Каня ги да говорим публично и да се запозная с тях, защото не ги знам дори кои са. Тези хора говорят, че конкурсите са порочни освен ако не ги спечелят те. За това имам конкретни примери. Те за против работата на парче ако това парче не е за тях', посочи Диков.

За "Спаси София"

Другата организация, за която главният архитект говори е „Спаси София“, които от месеци насам оспорват всеки негов проект, както и изпълнението им. Преди дни „Спаси София“ поискаха оставката на архитекта и изтъкнаха десет причини за това. „Една от тях е, че аз никога не съм виновен.Това е несериозно“, каза той.

„Друг проблем беше първоначалния план на третия метродиаметър. Това, което те предложиха е да се отстранят три трамвайни трасета, които според мен са най-важни за София и на тяхно място да минава метрото. Аз не виждам смисъл в това да махнем трамвая по „Цар Борис III”” и да пуснем метрото да минава от там. Най-много да спестим 2,3 минути в придвижването. Освен това по техния проект щяха да бъдат изсечени стотици дървета. Нашия проект опази двете трамвайни трасета, които са важни за София, за това не приемам и тази забележка“, посочи Диков.

За Георги Кадиев

От години оставката на архитекта е искана и от Георги Кадиев. Само преди два месеца Кадиев сигнализира за строеж в Борисовата градина ( зад „София Ленд“). Проблемът е, че архитектът беше обещал в градината да не се строи, а изведнъж започна леене на бетон.

„Там, където съм подписал разрешение за строеж в Борисовата градина, всъщност не е част от нея. „София Ленд“ също е откъснат от Борисовата градина през 2001 год. Аз обаче държа да го върнем към парка“, обясни Диков.

По друг сигнал на Кадиев за комплекс „Бяла черква“, който е построен в района на Южния парк, Диков заяви, че там е не е позволил изграждането на огромен комплекс, сграда от 26 етажа и игрище.

Това, което не успя да направи

„Аз не подавам оставка, а си напускам поста след като вече 10 години съм на него. Явно много съм омръзнал на всички и за това ще си ходя. Аз не чух нито един коректен мотив за искането на оставката ми, за това и не я подавам. 10 години е достатъчно дълъг период, в който си омръзнахме взаимно. Най хубаво е човек да се откаже, когато една върха“, каза още архитектът.

Диков обясни, че има много неща, които съжалява, че не е могъл да направи. Той заяви, че не е успях да се пребори за разширяването на бул. „Тодор Каблешков“, „който щеше да облекчи трафика в София“. Диков заяви, че не е успял да изгради и нито един подземен паркинг в центъра на града.

Благодарностите

Петър Диков благодари на премиера Бойко Борисов и на столичния кмет Йорданка Фандъкова, защото те никога не му били казвали какво да прави и не му нареждали. Диков благодари на всички общински съветници, с които е работил през тези години, както и на служителите на направлението, което оглавява, „защото работата тук е неблагодарна и ниско платена“.

Преди да обяви, че напуска поста си той обясни какво ще бъде направено в София през следващата година. Предвижда се изграждането на нови паркове, довършване на връзките със Северната скоростна тангента и завършване на Южната отсечка на околовръстния път на София. Диков посочи, че ще се мисли и за изграждането на 14 нови гробищни парка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама