Възможности за разрешаване на интеграционни въпроси с еврофинансиране обсъдиха в Русе

15:32, 17 ное 15 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на ромския етнос и неправителствени организации, членове на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, активно занимаващи се с интеграцията на ромите в региона обсъждаха днес актуалните проблеми в тази област.

Заседанието се е провело под ръководството на заместник областния управител на Русе Станимир Станчев, информираха от Областната адмистрация.

Предвид изведените на дневен ред дискусионни моменти в областта на образованието, Станчев е заявил, че основен приоритет на държавата е образованието на абсолютно всички хора, независимо от тяхната етническа принадлежност. В тази връзка, заместник областният управител е декларирал държавната воля за съвместна работа в посока подобряване на ромската интеграция.

В рамките на разговорите са изведени добри практики, реализирани по проекти на сдружение "Еквилибриум" – Русе, клуб "Отворено общество" – Русе, Българо-румънски транграничен институт по медиация и Фондация "Европейски център за медиация и арбитраж".

В края на работната среща е решено да се създаде организация за провеждане на срещи в този оперативен формат на всеки два или три месеца, в зависимост от обема актуални въпроси за обсъждане с отношение към общностната интеграция. Предстои да се проучват възможностите за кандидатстване с проекти за европейско финансиране чрез съдействието на Областен информационен център – Русе, като при отворени процедури, същите да бъдат докладвани пред заинтересованите страни.

В срок до началото на декември тази година ще бъдат изпратени допълнителни предложения за теми и въпроси, които да бъдат включени в Индикативната годишна програма за 2016 г. на заседанията на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама