EС задейства механизма за съвместна защита по молба на Франция

15:33, 17 ное 15 / Свят 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По молба на Франция ЕС днес задейства за първи път текст от договора за Общността, свързан със съвместната защита, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от БТА. Това е най-вече политически акт, поясни френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

Задействаният чл. 42.7 от Договора за ЕС разглежда случаите, когато държава от Общността е станала жертва на въоръжено нападение. Предвижда се, че в такива случаи останалите държави от ЕС имат задължението да окажат съдействие с всички възможни средства на тяхно разположение.

Сътрудничеството в тази посока следва да се извършва чрез НАТО. Предприетите действия следва да бъдат съгласувани с ООН.

Според клаузата за солидарност държавите от ЕС действат заедно в случай на терористично нападение или при бедствие, причинено от човешка намеса. Предвижда се ЕС да мобилизира всякакви средства, включително военни, за да предотврати терористично нападение; за да предпази демократичните институции; за да подкрепи властите на държавата, станала жертва на терористичен удар, когато това бъде по искане на тези власти.

Днешното решение е взето единодушно на заседанието на Съвета на ЕС по отбрана, уточни Могерини. По нейните думи предстои Франция да уточни от какво има нужда и да договори помощта с отделните държави от ЕС.

Министър Льо Дриан изрази благодарност за бързата реакция на своите колеги, тъй като искането е било отправено вчера следобед от президента Франсоа Оланд и е получило единодушна подкрепа само часове по-късно.

Франция не е поискала от НАТО задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Този текст от договора посочва, че въоръжено нападение срещу една или повече държави от НАТО ще се разглежда като нападение срещу всички от алианса и при такова нападение ще се окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни с незабавни действия, включително с използването на въоръжени сили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама