Жители на „Изгрев” скочиха срещу строеж в близост до блока им

15:49, 17 ное 15 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители на блок 3А в бургаския комплекс „Изгрев” скочиха срещу строежа на 8-етажна кооперация, която предстои да бъде изградена в близост до блока им. Те се опасяват, че с издигането на сградата ще се унищожи паркингът им, както и че ще се ограничи свободният достъп до входовете им. Хората твърдят, че никой не ги е уведомил за това какво ще се случва там. Вече дни наред недоволните собственици на жилища бранят с жива верига теренът, върху който паркират колите си от идващите на място паяци и не допускат фирмата да започне подготовка на терена.

Строителна фирма „Среги“ ООД, наета от инвеститора, още в петък е трябвало да започне строежа, но това не може да се случи заради блокадата на живущите.

„Когато се правят промени на инфраструктура, касаеща частна собственост, какъвто е този блок, е съвсем нормално ние да бъдем уведомени какво се случва. Ние не казваме, че собственикът няма права, но ние също имаме наши. Проблемът с паркоместата в Бургас не е ужасяващ, той е страховит. Въпреки всичко Общината продължава да неглижира този проблем заради конкретни хора. Ако този блок бъде построен, ние няма да имаме никакви паркоместа”, каза пред Тopnovini.bg Владимир Станев.

На конфликтното място има общо три парцела. Навремето това е било земеделска земя, с изключение на третия парцел, който и до ден днешен е общинска собственост.

„В един момент се построиха тези кооперации. Собственикът на парцела, в който седим в момента, е подал проект за подробен устройствен план, съобразно който се предвижда свързано застрояване между трите парцела. Тъй като Община Бургас няма никога да строи на собствения си имот, недоумяваме защо е разрешила да бъде извършен проект, който да даде възможност за свързано застрояване тук, защото в този случай самият инвеститор няма да се съобразява с отстоянията, които съобразно ЗУП, трябва да има. На практика ще има по-голяма плътност за застрояване в самия имот”, коментира друг от протестиращите.

По неговите думи в общинския имот е допуснато нарушение на кинтата на застрояване.

„За жилищната сграда, която ще се изгради в бъдеще, има надлежно издадени строителни книжа, които включват в себе си одобрени инвестиционни проекти, разрешения за строеж, протокол за откриване на строителна площадка и т. н. Всички документи са заверени от Общинска администрация. Няма нищо незаконно”, заяви пред Topnovini.bg инж. Милен Ненчев, който осъществява строителния надзор на обекта.

Ненчев допълни, че строежът в никакъв случай няма да попречи на достъпа на хората до входовете им, както и че се предвижда и изграждането на паркинг, на който да могат да паркират автомобилите си.

Потърсихме за коментар и зам.-кмета по строителството в Община Бургас Чанка Коралска. Тя обаче отказа да говори по казуса с мотив, че не е запозната и пожела да я потърсим след няколко дни.

Междувременно живущите в блок 3А в „Изгрев” се заканиха, че ще излязат на протест в защита на паркинга им пред сградата на Общината в петък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама