РУ „Ангел Кънчев“ има двама нови заслужили професори

15:49, 17 ное 15 25 767 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Церемония по присъждане на почетното звание „Заслужил професор“ на доц. д-р Атанас Щерев и доц. д-р Радослав Кючуков се проведе днес в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Решението е взето от Академичния съвет на ВУЗ-а, а изпълнението му – на ректора чл. кор. проф. д-р Христо Белоев.

Деканът на факултета по „Обществено здраве и здравни грижи“ проф. Тодорка Стефанова представи кратка справка за биографията на доц. д-р Щерев. От нея стана ясно, че той завършва висшето си образование в Медицинския университет в София през 1969 г. През 1975 г. придобива специалност „Акушерство и гинекология“, а през 1984 г. получава научна степен „Доктор по медицина“ в областта на физиологията и патология на репродукцията. Работи по специалността си в различни болници.

От 1984 г. до 2010 г. д-р Щерев заема ръководни позиции в Медицинския университет в София, като завеждащ клиника в Итститута по ендокринология, геронтология и педиатрия и завеждащ клиника по репродуктивни методи и детско-юношеска гинекология към Института по акушерство и гинекология „Майчин дом“. От 2010 г. е консултант в Специализирана акушеро-гинекологична болница „Д-р Щерев“.

През голяма част от професионалния си път той е преподавател във висши учебни заведения, като в Русенския университет работи от 2011 г. Има стотици публикации от различен характер, участва в писане на учебници и др. Негово дело са нововъведения в България за лечението на заболявания в областта на гинекологията. Бил е народен представител, носител е на орден „Стара планина“ Първа степен.

Деканът на Факултета по електротехника, електроника и автоматика доц. Валентин Стоянов представи другия удостоен със званието „заслужил професор“ - доц. Д-р Радослав Кючуков. Той завършва висшето си образование през 1968 г. във Висшия машинно-електротехнически институт в София, днес Технически университет, специалността „Електроснабдяване на промишлените предприятия“, след което работи по специалността си.

През декември 1975 г. доц. Кючуков е избран за асистент в катедра „Електроснабдяване и елекрообзавеждане“ във ВИММЕС, днес Русенски унивелситет. През 1986 г. защитава дисертация на тема „Рационално използване на елекрическата енергия за осветление в текстилната промишленост“ по научната специалност „Светлинна техника и източници на светлина“. През 1988 г. става доцент по научната специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане“. В Русенския университет заема различни ръководни длъжности. Той е автор и съавтор на повече от 160 научни публикации, изобретения и др. Член е на редакционнията колегия на списание „Енергиен форум“. Специализирал е чужбина.

След церемонията по удостояването им със званието „Заслужил професор“, двамата учени бяха поздравени от свои колеги, получиха цветя и поздравителни адреси. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама