Здравното министерство: Да се спре продажбата на сладолед в училищата в Добрич

15:58, 17 ное 15 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областната дирекция по безопасност на храните /ОБДХ/ трябва да предприеме необходимите действия по спиране продажбата на продукта „сладолед“ на територията на училищата в град Добрич. Това става ясно в отговор на зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски на жалбата на Стойчо Стойчев - родител от Добрич, във връзка с наличието на автомати за продажба на сладолед в шест училища в града.

В отговора се посочва, че, според действащата нормативна уредба за продукти, сладоледът не е продукт, който е допустимо да се предлага на учениците в обекти на територията на учебните заведения.

Проверка е показала, че автоматите за сладолед са поставени след публичен търг за отдаване под наем, проведен по решение на Общинския съвет. Те са поставени без да е извършена консултация с компетентните органи за здравословно хранене на учениците /РЗИ/ и за безопасността на храните /ОБДХ/.

Продуктът сладолед, който се произвежда в предприятие на фирма „Изида“, по данни на етикета, съдържа сухо мляко, растителна мазнина и др. съставки. Според Наредба №9, в детските заведения, ученическите столове и обектите за търговия на дребно  на територията на училищата и на детските заведения, се предлагат само краве масло, слънчогледово масло и зехтин. Сладоледът  не отговаря на изискванията, тъй като съдържа мазнини, различни от допустимите, посочва зам.-министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама