Добри финансови резултати за 2014 г. показват дружествата, в които Община Русе е акционер или съдружник

16:23, 17 ное 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С положителен финансов резултат за 2014 г приключват дружествата, в които община Русе е акционер или съдружник, но дивиденти разпределя само ВиК ООД. Поради спецификата на своята дейност, със загуба приключва само "Проект Русе" АД. За Агропродукт АД няма данни за проведено Общо събрание за 2014г и не са представени финансови отчети. Това става ясно от постъпил в Общински съвет - Русе финансов отчет на дружествата. 

Община Русе има значително участие само в  „Сплендид“ АД. Всички останали участия на Общината са миноритарни.

Общото събрание на акционерите на "Сплендид" АД е приело Годишния финансов отчет, според който дружеството е на печалба в размер на 9 713 лв., която няма да се разпределя като дивидент, а ще бъде осчетоводена като неразпределена печалба. Дружеството няма задължения към държавата и към Община Русе, в частта за местните данъци и такси. както и висящи съдебни дела.  

Разходите на "Проект Русе" АД са 4 586 х.лв., като най-голям дял заемат разходите за строителство Спортна зала 78,96% и издръжка на банковия кредит 15,48%. Приходите от оперативна дейност (приходи от продажби) са 61 хил.лв. Финансовият резултат след съпоставка на приходите и разходите е загуба 640 х.лв. Инвестициите на „Проект Русе“ АД са изключително и само във връзка с основния предмет на дружеството – Изграждане на универсална спортно-зрелищна зала, обществено-обслужващ търговски и спортно-развлекателен център в гр.Русе. За следващата година планираните инвестиции са за не по-малко от 20 млн.лв. Средствата ще бъдат осигурени от „АРЕНА Русе Инвест“ООД и банков кредит. 

Анализът на приходите и разходите на "ЕГГЕД Русе" АД показва балансираност с тенденция към увеличение на разходите за персонала и намаляване на разходите за електроенергие, горива, материали и резервни части. Значително са намалени финансовите разходи заради погасяването на заемите към свързаните компании, както и разходите за външни услуги. Дружеството отчита текуща счетоводна печалба от 21 хил.лв. Непокритата загуба от минали години към 31.12.2014 г. е 2.733 млн.лв., а задълженията към тази дата са 4.887 млн.лв. и превишават всички активи с 2 662 хил.лв. Тези обстоятелства биха могли да породят съществена несигурност по отношение на възможността на дружеството да продължи като действащо предприятие (според доклада на независимия одитор).

"МБАЛ - Русе" АД приключва отчетната 2014 г. с балансова печалба в размер на 85 хил. лв. Общото събрание на акционерите е взело решение 10% от печалбата да бъде разпределена за попълване на фонд „Резервен“, а останалата част да се използва за покриване на част от загуби от предходни години. Бъдещите приоритетните задачи пред „МБАЛ - Русе" АД са свързани с подобряване и модернизиране здравната инфраструктура чрез въвеждане в експлоатация на медицинско оборудване за диагностика и лечение на максимално широк спектър от заболявания, се казва още в отчета.

Решението на Общото събрание на "ВиК" ООД е 60 на сто от печалбата за 2014 г. да бъде отчислена за съдружниците (държавата и общините), съобразно участието им в капитала на дружеството, като сумата е в размер на 101 хил.лв. Дейността на дружеството през 2014 г е в посока подобряване качеството на ВиК услугите с цел достигане на дългосрочните нива на показателите за качество заложени в Наредбата за дългосрочните нива, условията и реда за формиране на годишните целеви нива на показателите за качество на водоснабдителните и канализационните услуги, се казва още в отчета. 

Общо събрание на акционерите за приемане на Годишния финансов отчет на „Агропродукт” АД за 2014 г. и Годишния отчет за дейността през 2014 г. е трябвало да се проведе до 31.07.2015 г. (чл.40 от ЗСч), но в Търговския регистър няма данни за проведено такова. Община Русе (в качеството си на акционер) е поискала с писма предоставяне на годишен финансов отчет и отчет за дейността през 2014 г. на „Агропродукт” АД , които се връщат като неполучени, а изпратените по ел.поща са без отговор.

„Българска стокова борса” АД приключва 2014 г. с финансов резултат от 176 хил.лв - превишение на приходите над разходите за текущата година. Дружеството не начислява дивидент за 2014 г., на основание чл. 22, ал. 3 от Закона за стоковите борси и тържищата, съгласно който стоковите борси не формират печалба и не разпределят дивидент.

Собственият капитал към края на отчетния период на „Нова Деница” АД е -1,188 млн.лв. Разходите спрямо предходната година са намалели от 1.672 млн.лв. през 2013 г на 437 х.лв. през 2014 г., сочат отчетите на дружеството.

Решението на Общото събрание на „Обединена българска банка” АД е нетната печалба за 2014 г да се отнесе в резерв „неразпределени печалби“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама