Съдът потвърди решението за избор на кмет на исперихското село Делчево

16:54, 17 ное 15 / Политика 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Разград потвърди решението на Общинската избирателна комисия, с което е обявен за избран за кмет на исперихското село Делчево Мустафа Зекерие, издигнат от ДПС.

Производството бе образувано по жалба на Бедри Азис, кандидат за кмет на населеното място от „Обединена България”.

В мотивите си съдът приема, че оспореното решение е издадено от компетентен орган, в предвидената от закона форма при спазване на процесуалните правила и норми.

В хода на съдебното производство жалбоподателят оспори истинността на съдържанието на протокола на СИК. Съдът обаче не констатира нарушения на изборния процес. Магистратите отхвърлиха искането на Азис за извършване на ново ръчно преброяване на подадените за кандидатите бюлетини. Според съда оспореният протокол е подписан от всички членове на СИК без особено мнение. Същият е без поправка или зачертавания. В него изрично е посочено, че изборите са проведени в спокойна обстановка, че след откриване на изборния ден и при установяване на резултатите от гласуването в СИК не са постъпили заявления, жалби и възражения, както и че няма протоколи за оспорване действителността или недействителността на гласовете от член на комисията.

В избирателната кутия са намерени 341 бюлетини, което съответства на броя на гласувалите избиратели според подписите, положени в избирателните списъци. За кмет на кметство Делчево са отчетени 333 действителни гласа и 8 недействителни гласа.  От действителните гласове 171 гласа са подадени за Мустафа Зекерие и 162 гласа за жалбоподателя Бедри Азис.

Решението на съда може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама