Държавата вече превежда парите за лечение на деца в чужбина

17:15, 17 ное 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на здравеопазването вече е започнало да превежда парите на центъра „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД). Това заяви на извънредна пресконференция зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Това е станало днес, след като ведомството е получило необходимите протоколи от заседанията на Обществения съвет и решения на директора на ЦФЛД, които се явяват разходен документ. Те са поискани още на 20 октомври след започналата през август проверка във фонда от страна на инспектората към здравното министерство. Парите ще бъдат преведени изцяло до 2-3 дни, увери Пенков.

Той не скри, че е бесен след „твърдението на не знам кой си, че държавата съзнателно убива деца“, по повод сигнала на ЦФЛД за преустановено плащане. Според него подобен тип публични изказвания са израз на притеснение.

„Въпросът беше да се научат тези хора как се работи и че ще има контрол“, каза Пенков и уточни, че контролът е върху „нашите средства за нашите деца“.

Той обясни още, че забавянето на изплащането на средствата е „поради чиновническа немарливост, но не на екип от министерството“. Пенков отбеляза, че през 2014 г. държавата е отпуснала на фонда 6 млн. лева за лечение на деца и 230 хил. лева за издръжка, а през 2015 г. бюджетът се е увеличил на 12 млн. лева.

„Когато се разпределя такъв ресурс внимаваме и контролираме как се харчат парите“, допълни зам.-министърът. 

Относно формуляра S2 за лечение на деца в страна от Европейския съюз той каза, че здравният министър и управителят на Националната здравноосигурителна каса са единствените оторизирани, които могат да издадат такъв формуляр.

Във връзка с доклада на инспектората, който не е предоставен на ЦФЛД заради личните данни, които фигурират в него, министерството е предложило да изготви резюме и да го предостави на фонда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама