През 2016 в София: Нови паркове, ремонти на театри и изграждане на основни пътни артерии

18:41, 17 ное 15 25 647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
2016 година ще бъде ключова за довършването на „Околовръстното шосе“ в столицата. Това стана ясно на извънредна пресконференция на главния архитект Петър Диков. Днес той съобщи, че от февруари напуска поста на главен архитект, след като десет години го заемаше. Преди да обяви решението си, Диков разказа за проектите, които предстои да бъдат завършени през 2016 година, както и за тези, които ще бъдат започнати.

"Северна скоростна тангента и западната дъга на околовръстното са връзки, за които работя от 20 години. Северната тангента е едно от трасетата, заради които се разделих с екипа си през 1998 год., защото никой не вярваше, че тя ще стане факт. Да, обаче се строи. Тя ще обслужва производствените зони на София. За мен е приоритет в последните години развиването именно на производствените зони на София" обясни Диков.

Връзки на Северната скоростна тангента със сърцето на града

Той заяви, че Северната скоростна тангента ще е готова до края на тази година. Втората част на южната отсечка на околовръстното ще е готова до октомври 2016 г. Диков допълни, че през 2016 ще бъдат проектирани всички пътни връзки на тангентата с града. Те ще са няколко.

Пробивът на бул."Рожен", планът за който беше приет от СОС. До началото на 2016 ще започне изготвянето на проекта за продължението на "Илиенско шосе" до източната част на кв. „Илиенци".

"Тази зона има няколко нови предприятия, които привличат работна ръка. Изграждането на тази връзка ще даде стимул на хората“, каза Диков.



Друга връзка на Северната скоростна тангента с града, чийто проект ще започне през 2016 година, е „Челопешко шосе".

Диков посочи, че планът за изграждане на Източната тангента е завършен и приготвен за внасяне в СОС. По думите му това са връзките за директни ползи от изграждането на Северната скоростна тангента.

„Това са 17 км, които дават възможност от единия край до другия на града да се стига за 10 минути " каза Диков.

През следващата година ще започне изграждането на продължението на бул. „Царица Йоана" до Банкя. Това ще позволи на софиянци да избегнат минаването през бул. „Сливница", за да стигат до Банкя. Предвижда се след изграждането на пробива да се забрани левият завой по булеварда, който отклонява за Банкя. Така, според Диков, ще се облекчи трафикът по „Сливница“.



Свързват околовръстното с „Цариградско шосе“

„Готови са и проектите за източната и западната част на южната дъга. Проектът от околовръсното до "Цариградско шосе“ ще бъде обявен другата седмица и се очаква след нова година да започне", каза Диков.

Той обясни, че ще се предвижда и проект за свързването на бул."Бъкстон" с магистрала "Люлин", което ще е най-скъпото трасе, защото ще има тунел и естакада.

"По този начин затваряме околовръстния ринг на София. Искам да ви припомня, че околовръстният ринг на София преди 10 години имаше само две изградени отсечки. Благодарение на усилията ми имаме това, което е изградено досега" посочи архитектът.



Три нови парка изникват в София

Диков посочи, че предстои да бъдат направени нови паркове. Той припомни, че проектът, който спечели конкурса за реновиране на Борисовата градина, е една много добра основа за план, който да запази градината от външни набези, както и да я изчисти от стари.

"София ленд" ще бъде възстановен като част от Борисовата градина, което ще бъде най-добрата идея за спирането на набезите на всички, които имат апетити за мястото“, каза Диков.

Друг парк, който предстои да бъде направен е "Лозенец". Той се намира зад Зоологическата градина. Диков посочи, че една трета от територията е общинска, което ще улесни процедурата. Предвижда се и изграждането на парк "Въртоп", това е зеленото пространство между „Младост“, „Мусагеница“ и „Студентски град“. Там територията обаче е изцяло частна, което налагало "сериозно отчуждаване".

"Продължаваме да работим и за Северния парк. Концепцията предвижда разширяване на север. Един важен парк е "Изток"- територията между "Младост" и "Горубляне". Плановете за него са готови и вървим към реализация", каза архитектът.

"Проблемът с гробищата е много тежък", каза главният архитект.

Той отбеляза, че е започнало разработването на 14 нови гробищни паркове. Пет от тях вече са минали пре Столичния общински съвет и са получили одобрение.



Ремонтират театри, отварят нов културен център

Диков каза още, че през 2016 година ще бъдат реализирани проекти за реконструкцията на 11 детски градини и 14 училища.През следващата година е предвиден и проект за пълна реконструкция на театър "София".

"Ще направим нов културен център в бившата зала „Лиляна Димитрова". Ще ремонтираме кукления театър и трите централни зони в подробния устройствен план на София", каза Диков.

Той обяви, че ще бъдат ремонтирани и три основни трамвайни трасета, сред които е и трамвайната линия по бул. "Цар Борис III".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама