На 21 ноември в Добрич ще бъде връчена националната литературна награда "Йордан Йовков"

18:57, 17 ное 15 / Култура 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тържествената церемония за връчване на националната литературна награда „Йордан Йовков“ и отличие ще се състои на 21 ноември, съобщават от Община Добрич. Тя е в рамките на Йовковите литературни празници, посветени на 135 години от рождението на Певеца на Добруджа.

В 10 часа в събота ще бъдат положени цветя пред паметника на Йовков пред дом-паметника, а началният час на церемонията е 10,30 ч. в зала "Нели Божкова".

   Тазгодишният носител на националната литературна награда „Йордан Йовков“, по решение на Общинския съвет в Добрич, е Георги Мишев – белетрист, сценарист и редактор. Носител на отличието за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство е д-р Кремена Митева – главен уредник на къща-музей с дом-паметник „Йордан Йовков“ и изследовател на творчеството на Певеца на Добруджа.

   Призът е учреден през 1970 година и тази есен ще бъде връчен за десети път. Сред досегашните носители на наградата са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Илия Волен, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев.

   На тържествената церемония слово ще изнесе проф. дфн Михаил Неделчев. Откъси от разкази на Йордан Йовков ще прозвучат в изпълнение на Мариус Донкин.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама