Високите цени на винетките блокираха пътя Бургас - Варна (снимки)

20:07, 17 ное 15 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Колона от десетки автомобили с надути клаксони блокира движението на Главния път Бургас – Варна, видя репортер на Topnovini.bg. Част от хората развяваха и българския трикольор. Пред нашата медия недоволните споделиха, че това което се случва с цените на винетките е безумно. Миналата седмица правителството реши, че таксата за автомобил за годишния стикер трябва да се увеличи от 67 лв. на 97 лв., на месечния – от 25 лв. на 30 лв., а на дневния – от 10 на 15 лв. Така при годишната винетка новата цена идва с 30 лева повече от досегашната. Според протестиращите пътищата у нас не отговарят като качество на повишената цена на винетката.

„Това е безочливо, разбирате ли? На тези пътища да плащаме подобна цена за винетки. Нека първо си оправят дупките, а после да искат пари от данъкоплатците. Погледнете, на пътя има ями с големината на кратери, за какво говорим“, разпалено коментира пред Topnovini.bg един от протестърите. Мъжът допълни, че ползва годишна винетка, защото често се налага да излиза извън града, но новата цена направо го е шокирала.

Макар че на няколко пъти шофьорите обясниха пред събралите се журналисти, че са се организирани съвсем спонтанно, екипът ни засече и някои изявени политически фигури сред тълпата недоволни. Това бяха председателят на местната структура на НФСБ в Несебър Александър Алексанров, който на изминалите избори бе кандидат за кмет на морската община, както и кандидатът за общински съветник от „Земеделски съюз Ал. Стамболийски" в Бургас Николай Димитров. На въпрос към г-н Александров какво го е довело на днешния протест, той без да се замисли заяви, че е дошъл тук в качеството си на гражданин - само и единствено.

„Разбрах за протеста от социалните мрежи и от един местен информационен сайт. Аз смятам, че парите, които държавата събира от винетните стикери, трябва да отиват за поддръжката и изграждането на нови пътища, а не да се пълнят дупки в бюджета с тях. Нашите искания са цената на винетката да остане същата и парите от нея да се харчат по направление“, каза Александров.

Тълпата от разгневени шофьори първоначално се събра на полицейската караулка на кръстовището между Слънчев бряг и Кошарица, след което автомобилното шествие потегли в посока Равда. За около час опашката от коли стигна до бензиностанция „Shell”, където водачите направиха обратен завой и се върнаха отново на първоначалния сборен пункт.

Отсега се насрочва и датата за следващия протест-блокада, която ще бъде на 28 ноември в 13:00 часа, пред общините във всички градове и пред Парламента в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама