Съдът задължи ДАНС да даде статистика на Хелзинкския комитет за употребата на СРС

14:49, 18 ное 15 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд (ВАС) е задължил Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да предостави на Българския хелзинкски комитет (БХК) статистически данни за употребата на специални разузнавателни средства (СРС), съобщиха от неправителствената организация, цитирани от "Правен свят".

До решението на съда се е стигнало, след като БХК е обжалвал отказ на ДАНС да даде информация за броя направени искания до съда за използване на СРС през 2013 г., броя уважени искания и за броя на лицата, по отношение на които съдът е разрешил използването на СРС от ДАНС.

Председателят на ДАНС обаче отказал информацията под предлог, че била служебна тайна, а разпространяването ѝ било забранено и по Закона за СРС.

БХК е обжалвала решението пред Административния съд на София-град (АССГ), като се е мотивирала, че няма правнозащитен интерес, който би бил увреден или застрашен от разкриването на информацията, а заповедта, въз основа на която е извършено твърдяното от ДАНС засекретяване, не е публична, а по закон трябва да бъде. Що се отнася до забраната за разгласяване по ЗСРС, тя касае само СРС в процес на използване, а БХК иска информация за СРС, чието прилагане вече е приключило и не иска сведения за оперативните способи и техническите средства, посочват от организацията.

Върховният административен съд (ВАС) Пето отделение (председател: Марина Михайлова, членове: Илияна Дойчева и Мариета Милева) е отменил решенията на АССГ и ДАНС, като върнал преписката на агенцията и я задължил да предостави информацията.

ВАС е приел, че предмет на заявлението за достъп до обществена информация е не оперативната работа на ДАНС, а само резултатът от нея. Поискани са данни със статистически характер и те определено нямат конфиденциален характер, чието разкриване би нарушило служебна тайна. Дори обаче и да се приеме, че чрез оповестяване на резултата би възникнала опасност от разкриване на защитена като "служебна тайна" в ДАНС информация, този риск може да бъде предотвратен чрез предоставяне на частичен достъп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама