Австрия откри формулата - без "Добре дошли" за мигрантите и повече комуникация с тях

18:16, 18 ное 15 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европа трябва да се откаже от културата на „Добри дошли“ към мигрантите, за да смекчи натиска от прииждащи хора. Страните-членки на Европейския съюз трябва да се обединят в разработването на регулиран процес по приемането на бежанци, борбата с каналджийството и отпор на екстремизма. Това заяви вътрешният министър на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер след Залцбургския форум, който се провежда в столицата, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Залцбургският форум е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността между група държави-членки на ЕС на ниво министри и експерти.  Понастоящем в него участват девет централно и източноевропейски държави – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. България пое председателството на форума от 1 юли до края на годината. Приоритети за това полугодие са противодействие на нелегалната миграция и каналджийството, укрепване на граничната сигурност, противодействие на тероризма и радикализацията, и засилване на сътрудничеството със Западните Балкани и Молдова.

„Не репресията е важна, а превенцията. Ние работим за концепция, която да действа превантивно, за да се предотврати радикализирането. Чрез комуникационната стратегия трябва да се обясни на бежанците, които влизат в страните ни, че върховенството на закона е над всяка религия, че жените и мъжете са равни, че защитаваме децата, независимо дали са момичета или момчета. Тези ценности трябва да им бъдат обяснени“, обясни австрийският вътрешен министър Йохана Микъл- Лайтнер.

Вътрешният министър на България Румяна Бъчварова, която също взе участие във форума обясни, че страните ще се борят срещу радикализирането с комуникационна стратегия.

„Идеята за комуникационна стратегия е ключова задача на ЕС оттук нататък. Това е една от основните посоки, в които трябва да работим. Факт е, че не може да има решение на проблемите само от една държава, а трябва да търсим сътрудничество“, каза Бъчварова.

По отношение на борбата с тероризма тя изтъкна, че трябва да се засили обменът на информация между полицията и тайните служби.

„Ние решихме "Европол" да играе още по-важна роля в областта на криминалната полиция и борбата с тероризма и джихадистите. Тук информационният обмен функционира много добре. Тази информация в повечето случаи се събира от тайните служби на страните-членки. Трябва да убедим тайните служби, че тази информация ни трябва за борбата с тероризма“, каза още Бъчварова.

„Знаем, че терорът вече е пристигнал в сърцето на Европа. Нещата трябва да се координират на европейско равнище. В координацията за борбата с тероризма още има пропуски“, допълни Лайтнер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама