„Частица от теб може да бъде за някого целият свят”, обявиха на среща на ОСПД

08:00, 20 ное 15 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общественият съвет за подкрепа на донорството / ОСПД/  организира информационна среща в Сливен.

”Важно е хората да са запознати с възможността да дарят живот, да се говори в семейството и обществото за това, че никой не е застрахован. Така се преодоляват страховете и предразсъдъците”, посочи Дора Пондалова, председател на ОСПД,  по време на информационна среща под надслов „Частица от теб може да бъде за някого целият свят”.

Пондалова представи дейността на първата в страната неправителствена организация, чиято основна дейност е да посочва необходимостта от познания по темата  за донорството и трансплантациите.

Тя изтъкна, че и Българската православна църква подкрепя донорството. По думите й към 4 ноември чакащите за трансплантации в България са 1029 души. За присаждане на бъбрек чакат 938 човека, за черен дроб – 43-ма, за сърце – 24, бял дроб – 15, 8 души за панкреас, 1 за тънко черво.

Срещата бе  организирана от Обществения съвет за подкрепа на донорството в Сливен  /ОСПД/. В нея участваха заместник-кметът на община Сливен по социалните въпроси Пепа Чиликова, началникът на отдел „Социални дейности, здравеопазване и спорт” Дилян Стойков, -р Юлия Бянкова, н-к на отделението по реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” и председател на Комисията за доказване на мозъчна смърт, д-р Моника Сярова, директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК, Жулиета Николова, Анелия Иванова и Даниел Телалев от Управителния съвет на ОСПД. В залата присъстваха лекари, трансплантирани, хора чакащи трансплантация, граждани на Сливен.

Д-р Бянкова говори за отговорността на лекарската професия по този проблем. Сливенската реанимация е една от първите 8 бази по донорство в страната. За миналата година Сливен е на първо място в България по донорски ситуации. Според нея заслуга за това има разяснителната работа на ОСПД, както и компетентната помощ на д-р Иванов, който е координатор за Сливенска област на Агенцията по трансплантация.

Общественият съвет за подкрепа на донорството в Сливен обявява конкурс за рисунка на тема "Донорството през моя поглед" за ученици и младежи от 14 до 19 години, съобщи още Дора Пондалова.

Рисунките ще бъдат експонирани в различни институции и учреждения в града. Най-добрите произведения, избрани от професионално жури, ще бъдат наградени.

Участниците могат да изпращат своите творби на адрес: гр. Сливен, ул. "Константин Стоилов" 12, Младежки дом – Сливен до 18 декември. За въпроси, свързани с конкурса, както и с донорството и трансплантациите  е на разположение електронна поща:[email protected].

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама