Посланикът на Франция се запозна с модела на интеграция на малцинствата в Каварна

10:08, 20 ное 15 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първи път френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан гостува в Каварна. Той бе придружаван от Ерик Перотел - аташе по сътрудничеството в областта на френския език, в представителство на Френски институт – Варна. Те се срещнаха с кметa Нина Ставрева, представители на Общински съвет и общинска администрация. Поводът на визитата беше да се запознаят с добрия пример на общината за интеграция на малцинствата, съобщиха от общинската администрация.

Специалистите от сектор „Интеграция на малцинствата“ запознаха гостите със стъпките, които са преминали, за да се превърнат плановете в успешна практика, която днес е пример за цялата страна. Експертите от общинска администрация разказаха как през годините е била изградена инфраструктурата на ромския квартал, как участието в европейски проекти и програми е спомогнало за реализиране на здравни кампании, повишаване на образователната квалификация, обогатяване на материалната база. Назначаването на здравни медиатори е допринесло за успешните резултати в интеграцията на уязвимите малцинствени групи.

Общинският съветник и бивш кмет на Каварна Цонко Цонев е споделил, че в много от отделите на Общината работят роми и е изразил надежда, че и новото ръководство ще разчита на тях, сподели той пред

Topnovini.bg. Цонев е запознал на място посланика с ромския квартал „Хаджи Димитър”, с къщите, построени там от с отстъпено от общината право на строеж. Гостували са и в целодневна детска градина „Детелина”, която се намира в квартала.

Негово превъзходистелство Ксавие Лапер дьо Кабан и Ерик Перотел са дали висока оценка на работата на общинска администрация и за създадения работещ механизъм за интеграция на малцинствените общности.

Пред Topnovini.bg Цонко Цонев коментира, че посланикът е изразил надежда, че усилията за интеграция на ромите в Каварна ще продължат. Той каза още, че посещението на Ксавие Лапер дьо Кабан е било уговорено преди атентата в Париж и, въпреки голямата трагедия, сполетяла френския народ, дипломатът е спазил предварително поетите ангажименти и е посетил Каварна, което му прави чест.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама