Работещи в музея и галерията в Добрич излизат на протест

10:27, 20 ное 15 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестно шествие на работещи в сферата на културата в Добрич ще се състои на 24 ноември от 12 до 13 часа по централната пешеходна зона. Организатори са синдикалните секции на КТ „Подкрепа“ към Регионален исторически музей – Добрич и Художествена галерия – Добрич, съобщиха оттам.

Същия ден в различни градове на страната ще бъдат проведени митинги и протестни шествия на работещи в сферата на културата, организирани от  КТ „Подкрепа”,  НФ „Култура”, КНСБ, НСФ „Култура”.  Формулираните искания са изпратени до премиера и министрите на финансите и културата. Основните искания са за отделяне на повече средства в държавния бюджет в областта на опазване на движимото и недвижимо културно наследство, за увеличаване на единния разходен стандарт за музеи и галерии  - държавно делегирани дейности. Настоява се за залагане на повече средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради на културните институти и за достойно заплащане на работещите в тази сфера, чиито заплати в момента са близки до минималната за страната, а от 1 януари 2016 г. почти ще се изравнят с нея.

Организаторите на протестното шествие в Добрич канят всички културни институти и гражданите да ги подкрепят. „Вярваме, че справедливите искания на хората, съхраняващи и опазващи движимите и недвижимите културни ценности, поддържащи и развиващи духовната култура, ще бъдат правилно разбрани и споделени от всички, които вярват, че създаването на добро бъдеще зависи до голяма степен от уроците на миналото”, заявяват те.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама