Включват врати на емблематични сгради в маршрута "Стария Бургас"

10:37, 20 ное 15 / Култура 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформаторският блок продължава работата си по маршрута „Стария Бургас”, чиято цел е да разкрие пред туристите архитектурните съкровища в сърцето на морския град. Към маршрута ще бъдат добавени врати на емблематични сгради, които носят уникалния почерк на своето време. Това стана ясно по време на изложбата „Врати и знаци от една архитектура”, чиито автори са председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов и съпругата му Ирена Иванова.

Митко Иванов е идеен автор на проекта „Знаците на Стария Бургас”, който бе в предизборната програма на реформаторите. Създаване на туристическа карта с местата,  запазили уникалната атмосфера на Бургас отпреди век, спечели одобрението и на европейския депутат Светослав Малинов. При последното си посещение в града, той  се ангажира  да запознае с маршрута Комисията по култура и образование в Европейския парламент. В момента „Стария Бургас” се разраства с десетки вълнуващи детайли, които ни връщат назад във времето.

„Вече 20 години Старият Бургас е лична кауза за нас. През това време се уверих, че само с ентусиазъм и любуване на стари снимки не можем да запазим наследството на града. Затова благодаря на Реформаторския блок, които застанаха зад идеята и я приеха, като своя”, каза Митко Иванов. Сред гостите на изложбата бяха общинските съветници от Реформаторския блок Тошко Иванов, д-р Георги Митев и Станимир Апостолов, както и Пенка Георгиева от Гражданския съвет.

„Общинските съветници от Реформаторския блок ще направят всичко възможно, за да изпълнят проекта за популяризиране и опазване на „Стария Бургас”. Важно е да обърнем внимание и на собствениците на къщи - паметници на културата, че не трябва да се вглеждат толкова в нормативната уредба, а по-скоро да се стремят да съхранят част от историята  на своето семейство и град”, каза д-р Георги Митев.

От своя страна Тошко Иванов сподели, че се надява маршрутът „Стария Бургас” да доведе в града онези туристи, които обичат да изследват архитектурното наследство на Европа целогодишно.

„Вратите и знаците на бургаската архитектура водят неравна битка с действителността. Естетически те са спечели безапелационно и отдавна, исторически са обречени да изгубят. Затова трябва да бъдат защитени и да останат и за следващите поколения”, добави Митко Иванов.

Съавторът на изложбата Ирена Иванова сподели, че първите снимки на врати са направени преди 10 години.

„Всичко започна съвсем емоционално и така,  разхождайки се с фотоапарат в ръка,  започнах да снимам. След време, разглеждайки фотосите, забелязвах, че вратите постепенно изчезват. Нашата цел е да покажем на бургазлии, че архитектурното наследство е кауза, за която си струва  да се борим”, каза Ирена Иванова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама