Дискутираха възможностите за разширяване на израелското бизнес присъствие в Русенско

10:38, 20 ное 15 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на своята първа визита в града Н. Пр. Ирит Лилиан – посланик на Израел в България, посети доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе. Срещата се е състояла в кабинета на Областния управител в присъствието още на Алон Коен – неин съпруг и представител на Посолството, отговарящ за търговията и сътрудничеството, както и заместник областните управители Станимир Станчев и Явор Янчев.

Дискутираните въпроси са засегнали възможностите за разширяване на израелското бизнес присъствие в региона и развитието на културните отношения между двете страни, съобщават от Областна администрация- Русе.

Като потенциални бъдещи действия за съвместно коопериране са идентифицирани провеждането на икономически форум в сътрудничество с Русенския университет „Ангел Кънчев“ за популяризиране на възможностите за инвестиране в двете страни, както и изготвянето на общ културен календар за 2016 г.

Особен акцент областният управител на Област Русе е поставил върху бележитата фигура на Елиас Канети, чиято 110-годишнина от рождението се чества тази година в родния му град Русе с богата и интерактивна програма.

Той е информирал за необходимостта от привличане на дарителски средства за цялостна или поне спасителна рехабилитация на родната къща на Нобеловия лауреат по литература. В този контекст, Нейно превъзходителство е поела ангажимент да съдейства като адресира молбата за финансова до Посолствата в България на Америка, Норвегия, Австрия и Швеция и до Фондация Америка за България, използвайки своите контакти там.

В края на разговорите доц. д-р Стефко Бурджиев и Н. Пр. Ирит Лилиан са си разменили протоколни подаръци с отношение към обсъжданата тема за културно- историческите и туристически богатства на България и Израел, съобщават още от Областна администрация- Русе. 

По-късно през деня Н.Пр. Ирит Лилиан се е срещнал и с кмета на Община Русе Пламен Стоилов. В своята презентация за града, кметът е запознал Нейно Превъзходителство с реализацията на ключовите за града проекти, сред които проектът за интегриран градски транспорт, „Булстрад Арена“, реконструкцията на централната градска част и прехвърлянето на Летище Щръклево от държавна в общинска собственост. Стоилов заяви, че през последните 4 години в Русе са инвестирани над 200 млн. лв., а програмата до 2019 г. е още по-амбициозна.

От своя страна израелският посланик заяви, че е впечатлена от позитивните отзиви на представителите на израелския бизнес относно динамичното развитие на града през последните четири години. Тя се ангажира с проучване интереса на компании от Израел за сътрудничество с Община Русе с оглед възстановяването на дейността на общинското летище.

Нейно превъзходителство Ирит Лилиан поздрави г-н Стоилов за удостояването на Русе с титлата „Европейски град на спорта“ през 2016 г. С оглед на добрите традиции на Израел в сферата на Параолимпийските игри, тя предложи сътрудничество и обмен на добри практики с израелски институции, профилирани в насърчаването на масовия спорт и интеграцията на деца, възрастни и хора със специални потребности в обществото. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама