Гимназията по туризъм "Д-р В. Берон" е носител на награда "Глобално училище" за 2015 г.

11:10, 20 ное 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конкурсът „Глобално училище“ бе обявен в края на месец октомври от  Дипломатическия институт към Министерство на външните работи в партньорство с Българска платформа за международно развитие с награден фонд за училища с принос към популяризирането на глобалното образование, информират от търновската гимназия.

Конкурсът е насочен към всички училища в България и има за цел да отличи добри практики при въвеждането на глобално образование, като насърчи участието на учители и ученици в инициативи, подкрепящи изпълнението на Целите за устойчиво развитие (ЦУР).

Целите за устойчиво развитие бяха приети на заседание на ООН на 25 септември 2015 г. и служат като отправна точка за действие на международната общност и на националните правителства през следващите 15 години.

Организаторите отправиха поканата за участие в конкурса към всички училища в България. Всяко училище, което е участвало, инициирало или работи по темите на глобалното образование, можеше да кандидатства в конкурса с концепция за продължение на такива дейности. Наградата е за 11 училища, които ще получат парична награда в размер на 1000 лв.

Средствата от тази награда трябва да бъдат изразходени за дейности, свързани с ЕГР 2015 и популяризиране на ЦУР. Концепция за реализиране на такива дейности е трябваше да бъде описана като част от формуляра за участие в конкурса. Комисията оценява и всички компоненти на формуляра - Минал опит във въвеждане на глобално образование в учебния процес; инициатива в областта на глобалното образование; обхват, устойчивост на инициативата.

В раздела за изминал опит, Гимназията по туризъм изброи завоюваните постижения – финалисти в три поредни години на националните конкурси, посветени на европейските години 2013, 2014 и 2015,  финалисти в национални състезания по Бизнес етика, организирани от Джуниър Ачийвмънт България,  финалисти в национално състезание за насърчаване на четенето „Място за четене“, дарителските кампании „ДОБРОТИЛНИЦАТА на BOYAR DREAMS“, „Толерантност и традиции“, „Доброто ще спаси света“, откритите уроци „Социално предприемачество“ и „Екосветът на предприемача“ и всички останали дейности на учениците. Инициативата на Гимназията по туризъм е да бъде проведен креативен лагер „Глобално училище – глобални мечти“ с ученици и учители.

Учениците ще се запознаят с целите за устойчиво развитие, след което ще приготвят здравословна храна от българската и международна кухня чрез  „Сляпа рецепта“.

Екипите от учители ще разработят урок за час на класа по една от целите за устойчиво развитие. От Северна България само Гимназията по туризъм „Д-р В. Берон“  е носител на наградата „Глобално училище" за 2015. Тази награда е резултат от упорития труд на учители и ученици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама