Повече от половината пловдивчани сочат алкохола за основна причина за катастрофи

11:21, 20 ное 15 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
44.4% от шофьорите в Пловдив карат след употреба на алкохол, показват данните от проучване в рамките на кампанията "Алкохолът е лош шофьор", организирана от "Каменица" АД. Според 57.3% от анкетираните именно употребата на алкохол е основна причина за тежките катастрофи с ранени и загинали, коит стават през ден в Града под тепетата.

Общото неспазване на правилата за движение са посочили като друга съществена причина за катастрофи 83.7% от участвалите в проучването пловдивчани. 60 на сто пък намират вина в манталитета на участниците в движението, а 39.7% отдават многото катастрофи на лошите пътища.

По данни на Главна дирекция "Национална полиция" към МВР обаче алкохолът е причина само за 2.4% от тежките пътнотранспортни произшествия в страната за 2014 г. и на 2.8% за първите 9 месеца на 2015 г.

Полицейската статистика сочи, че санкционираните за употреба на алкохол водачи в Пловдив за първите 9 месеца на 2015 г. са 656, като в 64 от съставените актове шофьорът е причинил и ПТП. Впо-голямата част от случаите регистрираното количество алкохол е над 1.2 промила.

Основната причина, която споделят хората, шофирали след консумация на алкохол, е, че са пили малко количество и това не им е попречило на шофирането. Това споделят 29.7% от анкетираните пловдивчани. 17.1%  пък отговарят, че не е имало конкретна причина да карат с алкохол.

Парадоксално е, че хората ясно осъзнават рисковете от шофирането след употребата на алкохол и категорично не го одобряват - 77.5% за Пловдив, но все пак 44.4% от тях продължават да го правят. 92.2% от участвалите в проучването пловдивчани смятат, че шофирането пил е неприемливо, защото е опасно за живота им или този на околните. Едва 3% от анкетираните пловдивчани твърдят, че не карат пили, защото се опасяват от глоби или отнемане на шофьорската книжка. В същото време 43.8% смятат, че липсата на строг контрол е основната причина за шофиране в нетрезво състояние, а почти 29 на сто приемат, че размерът на санкциите оказва най-голямо влияние върху шофьорите да не шофират след употреба на алкохол. Това най-често е мнението на хора, които заявяват, че карат пили. Останалите предимно смятат, че нищо не може да окаже влияние върху шофьорите да не карат пили (27.4%).

Почти една пета (19%) от участвалите в проучването граждани на Пловдив признават, че свидетелството им за управление на МПС е отнемано заради употреба на алкохол, като за 5.4% от тях това се е случвало повече от веднъж. В същото време почти половината от респондентите имат познат, чиято книжка е отнемана заради каране в нетрезво състояние. Според данните на МВР отнетите свидетелства за употреба на алкохол през 2014 г. в Пловдив са общо 905, а за първите 9 месеца на 2015 г. - 797.

Категорично заявяват, че ни биха си качили при шофьор, който е пил, 61.1% от анкетираните пловдивчани. Окол 14% обаче заявяват, че биха се качили, ако познават водача и му вярват. При шофьори, употребили алкохол, се качват най-вече хората, които споделят, че шофират пили, а най-рядко тези, които не шофират, и младите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама