Селски кметове от Шумен искат отделна община

11:33, 20 ное 15 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отделна селска община искат да напрaвят кметове на кметства от община Шумен.

Идеята не е нова, но се обмисля отново. Според местните управляващи това ще доведе до по-голяма финансова независимост и повече пари за селата. Друг основен мотив е фактът, че отделени в селска община кметствата ще могат да кандидатстват по европейската програма за развитие на селските райони. В момента такава възможност нямат, тъй като те не могат да са бенефициенти по програми, защото са част от община градски тип.

Кметът на село Царев брод Стефан Живков от БСП заяви, че идеята е 2008 година и не са се отказали.

„След като Община Сърница се отдели, значи могат да се случват нещата”, каза Стефан Живков и уточни, че сега проучват тази възможност.

Той обясни, че скоро работна група от селски кметове ще посети Добрич, където селата са обособени в друга община, за да видят как са устроени те.

„Вече ще преценяваме дали ще има смисъл и най-важното – дали ще може да бъдем бенефициенти по оперативна програма за развитие на селските райони. Големите пари като бюджет от еврофондовете са в тази програма. Така може да се кандидатства за инфраструктура, читалища, училища, пътища”, обясни кметът.

Той уточни, че в момента Община Шумен не е в списъка на селските общини и в селата няма европейско финансиране по никакви мерки.

„По „Региони в растеж” може да кандидатства градът за развитие на градска среда, за селата няма никакви евросредства. Разчита се основно на пари от бюджета, а там пари няма”, каза Стефан Живков.

По думите му 80% от старите кметове били съгласни с идеята. Кметът на Царев брод заяви, че тепърва ще има срещи и с новите, на които да се разясни идеята.

„Първо ще проучим нещата с една работна група, ще изготвим финансово-икономически анализ и ще го докладваме на новите кметове и ще правим разяснителна кампания”, заяви Стефан Живков.

Процедурата по прехвърлянето на селата в отделна администрация би отнела около година. Първо трябва да се направи подписка от жителите на населените места, след това тя се вкарва в Общински съвет, той гласува и насрочва референдум. Резултатът от това допитване се представя на областния управител. Той прави мотивиран доклад до министъра на регионалното развитие и оттам влиза в Министерски съвет. След това президентът трябва с указ да постанови учредяване на новата администрация.

Кметът на Салманово Йордан Киров от ГЕРБ също подкрепя идеята.

Той обясни, че яснота по този казус ще има след среща с кмета на община Шумен Любомир Христов.

„Подготвили сме една докладна до кмета и другата седмица ще я съгласуваме с него и ще направим работна среща между кметовете, наместниците и екипа на Общината. Искаме първо да видим как ще работим с кмета и съветниците”, каза той.

Йордан Киров заяви, че кметовете искат да бъдат финансово по-независими.

„По новите финансови закони излиза, че за една крушка трябва да направим първо заявка, тя да мине по определените ресори, после, ако я одобрят, пак да ида да я взема тази заявка, да я купя и да правя пак авансов отчет. За това разкарване ни дават 5 командировки до Шумен на месец, а на ден се налага понякога по 5 пъти да идваме”, каза той и добави, че е важна и възможността за самостоятелно участие в европрограмите по селските райони.

„Това ще бъде добро за всички”, категоричен бе Йордан Киров.

Идеята за отделна селска община се подкрепя и от кмета на Велино Димитър Димитров. Неговите мотиви са също възможностите за еврофинансиране.

„Нас ни режат по този начин и ни изолират. Ако се разходите из Делиормана, ще видите какви са пътищата, смениха водопреносни мрежи, смениха всичко с европари.

Затова решихме да се съберем миналия мандат”, каза Димитров.

Той коментира, че поддържат контакт с общините в Добрич и Силистра, където има такава практика.

Димитров каза, че ако не се постигне договорка по общата докладна на селските кметове до Любимир Христов, през януари ще се заработи сериозно по отделянето на селска община.

„Това зависи от отговора на кмета на колективната докладна записка”, каза Димитър Димитров.

Ренгинар Потур от ДПС, която е кмет на село Друмево, също подкрепя идеята за отделяне на кметствата.

„Би било добре, защото нямаме бюджет, а и може да кандидатстваме по европейските проекти. Сега каквото се случва, се случва в града”, каза тя.

Ренгинар Потур допълни, че при евентуално отделяне на кметствата данъците ще влизат в бюджета на новата община. Така щяло да има повече пари в селската община, отколкото имат сега селата в oбщина Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама