Митов се обяви за запазване на Шенген

11:49, 20 ное 15 / Политика 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на външните работи Даниел Митов се обяви за запазване на Шенген и влизането на България в граничното пространство. „Не можем да губим завоювани свободи. Шенген трябва да продължи да функционира така, както е функционирал до момента”, каза той.

„Разбира се, че трябва да станем член. Ние сме готови и в момента, когато този въпрос бъде поставен, смятам, че ще бъдем разбрани”, каза още външният министър в отговор на въпрос.

По думите му, след атентатите в Париж, най-важното за ЕС в момента е да засили охраната на външните си граници и да ги пази сериозно. Митов се обяви още за бързо подписване на реадмисионното споразумение с Турция, за да бъде контролирано миграционния и бежанския поток.

Той бе категоричен, че няма разминаване в българското правителство относно дали България ще участва в сухопътна организация в Сирия или не. “Изобщно не ни е задаван такъв въпрос”, каза Митов.

„Мисленето в международен план върви в това държавите от региона да имат подобен тип участие и отношение по елиминирането на ИД. Западът нанася въздушни удари и точка, никой не е обсъждал нищо повече”, обясни външният министър.

Той посочи, че участието на България до момента в коалицията срещу ИД се е изразявало само в изпращане на леко въоръжени муниции за кюрдската пешмерга преди година и три месеца. До момента нямаме повече възможности за участие, но и нищо не е искано от нас, добави Митов.

Той коментира, че страната ни настоява за засилена охрана по границите ни, както и по тези на ЕС. „Ако има нужда и по нашите граници да дойдат европейски граничари няма да е никакъв проблем. Засега България се справя с охраната на външната си граница. Когато има рискове ние трябва да ги отчитаме и ако е необходимо ще искаме съответната помощ”, заяви Даниел Митов.

Запитан какво са докладвали службите вчера на закрито заседание на външната, вътрешната комисия и комисията за службите и каква е ситуацията в момента, министърът на външните работи отговори, че на заседанието е била направена рекапитулация на всичко, случило се във Франция, на потенциалните рискове, които съществуват за България и какви мерки са предприети до момента и какви трябва да се предприемат. „Отчетени бяха всички рискове, МВР и службите работят адекватно и добре. България е била вече жертва на терористична атака, научили сме си уроците. Няма как да подценим нито един риск преди да се е превърнал в опасност за нас”, категоричен бе Митов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама