Спас Русев стана собственик на „Виваком“ срещу 330 млн. евро

12:24, 20 ное 15 25 729 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спас Русев е новият собственик на телекомуникационната компания „Виваком“. Той е спечелил търга за акциите с оферта от 330 млн. евро, твърди „Дарик“. Наддаването, което се проведе в Лондон, продължи повече от 16 часа.

До продажбата на компанията се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени до 22 май 2015 г., но това така и не се случи.

След като банката изчака 6 месеца след крайния срок, в края на октомври пристъпи към продажбата на телекомуникационния оператор БТК, опериращ под търговската марка „Виваком".

Фондът за гарантиране на влоговете също следи развоя на сделката, тъй като институцията очаква възстановяването на 150 млн. евро, които са изтекли от фалиралата банка КТБ в посока към телекома. С тази сума, която ще се върне на част от вложителите, се смята, че е бил закупен делът на Цветан Василев в дружеството.

Спас Русев е български бизнесмен, който от години живее в Лондон. Той стана популярен след появата на снимка от яхта, наета от него, на която се вижда как тогавашният финансов министър от НДСВ Милен Велчев играе карти с обвинения за пране на пари Петър Петров-Амигоса, депутата от партията на Симеон Сакскобургготски Мирослав Севлиевски и бизнесмена Любчо Минчев. На заден план пък се виждат убитият по-късно Иван Тодоров-Доктора и транспортният министър Пламен Петров. 

Все още информацията за продажбата на „Виваком“ не е официална. Очаква се в близките часове да излязат подробности от търга.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама